Pitanje za nadležne – zašto je u BiH veća cijena gasa nego u regionu?

Vijesti 18. jul 202217:38 > 17:53 0 komentara
N1

Nakon što je plin u Federaciji BiH poskupio za 23,3 posto, uporedili smo trenutne cijene koje građani u BiH plaćaju sa onima iz regiona.

N1

Republika Srpska je povećala cijenu plina po kubiku. Tako je u Republici Srpskoj cijena bez PDV-a 0,96 KM. Kada se doda PDV, građani plaćaju 1,13 KM.

Računi sa povećanom cijenom plina u Federaciji BiH još nisu stigli, a ovi za juni pokazuju da je cijena 0,89 KM.

N1

Sa PDV, građani svaki kubik plaćaju preko 1 konvertibilne marke. I onda dolazimo do Srbije, gdje je cijena po kubiku 32 dinara. Kada pretvorimo u konvertibilne marke, dolazimo do cifre od 0,55 KM po kubiku, zato što je Srbija subvencionirala svoje građane i dio cijene plina preuzela na sebe.

N1

I nabavna cijena plina se razlikuje. Krajem maja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, dogovorio da nabavna cijena plina bude između 310 i 408 američkih dolara po 1000 Sm3. Mi je sada nabavljamo po cijeni od 475 dolara. Kada dođe do krajnjeg potrošača, ova cijena je 650 američkih dolara po 1000 Sm3. Znači, od Zvornika do krajnjeg kupca, cijena poraste za 40%. Za malu privredu, ona je još veća. Svaki mali privrednik će plaćati 785 USD na ovu količinu ili 60% više u odnosu na nabavnu.

Stručnjaci upravo navode ovo kao veliku razliku u odnosu na nabavnu cijenu i onu koju plaća krajnji potrošač. Naravno, ne može ni mali privrednik, niti građanin da potroši ovu količinu u kratkom vremenskom roku, ali je razlika između nabavne cijene i one koje plati na kraju krajnji kupac velika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!