Plaćeno bolovanje roditelja malih heroja državu bi koštalo dva službena vozila

Vijesti 16. jun 202212:03 > 15:16 0 komentara
Udruženje "Srce za djecu"

Federacija BiH jedan je od rijetkih dijelova Balkana gdje roditelji, čija su djeca oboljela od raka, nemaju pravo na plaćeno odsustvo, odnosno bolovanje tokom liječenja svoje djece. To bi se trebalo uskoro promijeniti zahvaljujući inicijativi "Roditeljska pratnja". Kako ubrzati proceduru nakon koje bi roditeljima djece oboljele od malignih bolesti bilo omogućeno pravo na plaćeno bolovanje?

Fikret Kubat, predsjednik Udruženja “Srce za djecu” je roditelj dječaka koji je od teške bolesti obolio sa 3,5 godine. Jedan period liječenja proveo je i u Beču. Uz njega je tokom transplantacije koštane srži, zbog očevog posla, mogla biti samo majka. Tih šest mjeseci predugi su za razdvojenost porodice, naročito dok se bore za ono najdragocjenije.

“To je mom Vedi jako teško padalo. U takvim trenucima smo se borili za život, a samo je jedan roditelj mogao biti tu”, priča Kubat.

“Rak je bolest cijele porodice”

Udruženje koje predvodi uputilo je inicijativu kojom bi se omogućilo odsustvo zaposlenih roditelja tokom teške bitke. Ovom inicijativom se, kako Kubat kaže, ne samo olakšava djeci, nego i uklanja diskriminacija prema roditeljima. Kubat podcrtava – rak je bolest cijele porodice.

Trenutnim zakonom u FBiH roditeljima se nudi da poslodavac plaća 42 dana bolovanja, a nakon toga šest mjeseci to čini država.

“Ovom inicijativom im želimo i finansijski olakšati, u regionu su ti iznosi sto posto od plate, a kod nas je to 80 posto. Potom, roditelji moraju da idu u komisije i dokazuju da im dijete ima rak. Dijete vam prima hemoterapije, a vi morate dokazivati da ima rak”, pojašnjava Kubat koji je imao lično iskustvo.

Stoga, ove probleme su podijelili sa federalnim parlamentarcima. Kako kaže, dobro je prihvaćena i naišli su na razumijevanje.

“Rješenje nije niti skupo, niti teško”

Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH jedna je od onih koja je učestvovala u sjednicama radnih tijela koja su obuhvatala 30-tak zastupnika iz svih stranaka koji su uputili podršku inicijativi.

U programu N1 Pozder podsjeća da ovakva inicijativa postoji još od 2017. godine, kada je Vlada FBiH “odgovorila kako će početi raditi na sistemskom rješavanju”. Potom se, dodaje ona, sistemsko rješenje pet godina nije mrdnulo sa mrtve tačke.

Stoga, Pozder ističe zahvalnost udruženju za inicijativu.

Grupa zastupnika se obavezala na niz zaključaka i izradili su izmjene za koje Pozder tvrdi da nisu niti skupe, niti teške po sistem.

“Trenutno govorimo o svega desetak djece koji bi trebali ovakve izmjene, to je nekih 150 hiljada KM koje trebaju da izdvoje kantoni – to su dva automobila u državnoj službi”, pojašnjava federalna zastupnica.

Nakon što su izmjene uputili u proceduru Vlada FBiH je odgovorila kako se o ovim pitanjima moraju izjasniti kantoni.

Gosti N1 su apelovali na kantone da odgovore što prije. Odgovori se čekaju još od 19. maja. Vlada FBiH je naglasila da se radi o žurnoj proceduri, ali kantonima nije dat rok do kada moraju odgovoriti.

Pozder objašnjava kako su sve zemlje regiona riješile ovo pitanje istim izmjenama zakona.

“Sve ćemo učiniti za svoje dijete”

Dok se Pozder nada skorom odgovoru kantona, kako bi potrebne izmjene prošle kroz komplikovane bh. procedure i što prije se našle na stolovima parlamentaraca u oba doma federalnog zakonodavnog tijela, Kubat još jednom podsjeća na borbe o kojima se ne govori dovoljno.

“Bilo je čak roditelja koji su morali pribjegavati i različitim dijagnozama kako bi dobili bolovanje. Neki od njih pribjegli su psihijatrijskim dijagnozama, a onda kada su se vratili na posao bili su spriječeni da obavljaju istu djelatnost i moraju tražiti promjenu radnog mjesta”, naveo je Kubat.

Podcrtava da, u vremenu najvažnije životne borbe i strepnje – to za roditelje nije skupa cijena.

“Gledate u oči svog djeteta, gledate u svaku njegovu promjenu… Neki roditelji su spremni i odmah na otkaz. Svi ćemo za svoje dijete sve učiniti”, dodao je Kubat.

Zvaničnicima je također uputio apel da problemu, prije svega, pristupe kao ljudi i roditelji, a onda kao dužnosnici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!