Plavom kartom lakše do Mostara ali i do Dubrovnika i Kotora

Vijesti 30. jun 202112:12 0 komentara
Dubrovnik (REUTERS/Antonio Bronic/File Photo)

Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije (TZ HNŽ) u srijedu je u Mostaru predstavila aktivnosti projekta "Exchange – Istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti", odnosno projekat prekogranične suradnje BiH, Hrvatske i Crne Gore, u okviru kojega se razvija novi prekogranični turistički proizvod – Plava karta ili Plava propusnica.

Prema riječima zamjenika direktora Turističke zajednice HNŽ-a Semina Temima, glavni cilj projekta je uvezivanje regije, a Plava karta ili Plava propusnica omogućit će turističke posjete novim tematskim rutama: Dubrovnik i Akvarijum (HR), Kotor i Akvarijum Boka (CG), Vodena staza Hutovo Blato, kao i Stari most u Mostaru i rijeka Neretva (BiH).

Simbolična cijena

“Plave propusnice će se moći nabaviti besplatno ili po simboličnoj cijeni, a s njima će turisti imati određeni popust pri posjeti znamenitosti kao i pozive da posjete i druge destinacije jer će se u sklopu ovog projekta širiti turistička ponuda”,  kazao je Temim.

Prema njegovim riječima, projekt završava 2022., a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.686.047,15 eura od čega je 1.433.140,05 eura sufinanciranje Europske unije, dok proračun TZ HNŽ-a u projektu iznosi 253.066,35 eura.

Projekt implementira pet partnera: Sveučilište u Dubrovniku, Institut za more i priobalje, Hrvatska (vodeći partner); Turistička organizacija Kotor, Crna Gora; Univerzitet Crne Gore, Institut za biologiju mora, Crna Gora; Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i Javno poduzeće “Park prirode Hutovo blato” d.o.o. Čapljina, BiH.

Menadžer Exchange projekta Radoje Laušević ističe kako će 1. srpnja potpisati sporazum o početku izdavanja propusnica čime diversificiraju turističku ponudu cijele prekogranične regije.

Dodaje kako će se ove propusnice moći skinuti i putem aplikacija na web stranicama svih spomenutih partnera projekta.

“Nadamo se da će one potaknuti turiste koji dođu u Mostar da posjete i Hutovo blato, a odatle odu i do Dubrovnika i Kotora. Također se nadamo da će imaoci, kupci ove propusnice moći lakše prelazit naše postojeće međudržavne državne granice i da će imati mogućnost da se na adekvatan način upoznaju s prirodnim i kulturnim nasljeđem ove jako interesantne prekogranične regije”, kazao je Laušević.

Upoznavanje sa prirodnom baštinom

Navodi kako se to neće, ipak, dogoditi tako brzo jer je ovo praktički priprema za narednu turističku sezonu.

Tim povodom TZ HNŽ-a organizirala je i seminar “Biodiverzitet rijeke Neretve” u Mostaru.

Cilj je da se turistički vodiči i predstavnici institucija upoznaju s prirodnom baštinom Mostara i rijeke Neretve, odnosno biodiverzitetom rijeke Neretve radi buduće prezentacije prirodne baštine turistima – posjetiteljima Mostara.

O biološkim značajkama voda sliva rijeke Neretve govorili su doc. dr. sc Anita Dedić i doc. dr. sc. Anđelka Lasić, dok je o raznolikosti riba rijeke Neretve i njihovom značaju u sportsko ribolovnom znanstvenom turizmu govorio prof. dr.sc. Jerko Pavlićević.

Projekat Exchange odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 i koristi resurse Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta za pretpristupnu pomoć II (IPA II).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!