Plavšić: Mladić nema veze sa zločinom u Srebrenici, štitio je sve civile

Vijesti 11. jun 202110:59 > 11:00 16 komentara
Nemanja Jovanović/Nova.rs

Biljana Plavšić, haška osuđenica i nekadašnja predsjednica RS, izjavila je da ratni zločinac Ratko Mladić koji je u Hagu osuđen na doživotnu robiju "nema veze sa zločinom u Srebrenici".

Poručila je da ga “poštuje kao izuzetnog vojnika i profesionalca, ali i čovjeka jer je štitio civile bez obzira na njihovu vjeru i naciju”.

“Ratko Mladić nema veze sa onim što se desilo u Srebrenici. Nema veze sa genocidom. Genocid je ono što se desilo Srbima 1941. godine”, rekla je Plavšić, piše SRNA.

Plavšić je dodala “da ne poriče da se u Srebrenici desio zločin, ali da to nije bio genocid”.

“Bio je rat u BiH. I zato, kada bi se sve vojskovođe svijeta okupile i tražile istinu u njegovom slučaju, oni bi profesionalno morali da ga zaštite. Osuđen je zato što je branio narod. Bio je vojnik, profesionalac. Bila sam na frontu, obilazila vojnike povrijeđene, osakaćene… Takvog borca nisam upoznala”, rekla je Plavšić za “Srpski telegraf”.

Kazala je i to kako “Mladić nije dijelio ljude na Hrvate, muslimane, Srbe, već su za njega ljudi bili ljudi” te da je “posebno poštovao žene”.

Podsjetimo, Ratko Mladić je 8. juna pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine u BiH, terorisanje civila u opkoljenom Sarajevu te genocid u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare