Plenković: Jaka poruka potencijalnog statusa za BiH

Regija 24. jun 202212:13 > 12:26 3 komentara
Ebs TV

U Briselu je danas drugi dan zasjedanja Evropskog vijeća, koji je posvećen ekonomskim i finansijskim pitanjima.

Uoči početka sjednice novinarima se obratio i premijer Hrvatske Andrej Plenković ističući kako je jučerašnji dan rezultirao vrlo jakom porukom potencijalnog kandidatskog statusa.

“Veoma je jaka poruka potencijalnog kandidatskog statusa za BiH. Posebno sam se za to zalagao, jer to je naša susjedna zemlja i smatram da je to jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja je aplicirala za članstvo, a još joj nije dat kandidatski status. Bilo je to prije 6 i po godina, kada su se zaputili na taj put. U tom smislu mislim da smo im poslali jako dobar signal, s dobrom nadogradnjom na sastanak kojeg je organizovao Charles Michel, a koji je prije par sedmica organizovan upravo na inicijativu Hrvatske, ovdje u Bruxellesu”, kazao je između ostalog Plenković.

Drugog dana na prijepodnevnom sastanku u Briselu priključiće se i predsjednici Evropske centralne banke i članovi Eurogrupe. Lideri će danas razgovarati o ekonomskoj situaciji i posebnim preporukama u vezi sa određenim državama, kao i o hrvatskom usvajanju eura. Samit lidera EU uslijedio je nakon sastanka EU-Zapadni Balkan, na kojem su evropski lideri izrazili nedvosmislenu podršku integrisanju zapadnog Balkana u EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare