Plenković: Mnogo zemalja rezervirano prema BiH, ali dobila je pozitivan signal

Vijesti 23. jun 202221:49 > 21:59 9 komentara
Plenković
Andrej Plenković (N1)

Čelnici država članica EU donijeli su u četvrtak u Bruxellesu povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji. Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon sastanka rekao da se cijelo poslijepodne razgovarala o zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

“Imali smo veliku raspravu o zemljama jugoistočne Europe. Nas nekoliko, moram priznati da je Hrvatska, kao što i doliči, najveći zagovornik BiH, uspjeli smo napraviti formulaciju gdje Europsko vijeće prvi put ovako jasno izrazilo spremnost da se dodijeli BiH status kandidata”, rekao je Plenković te dodao:

“Za to je potrebno da EK izvijesti o najbitnijim reformama koje su sadržane u zaključcima Vijeća i mišljenju Komisije. Iz njih treba izvući one koje su najvažniji i nakon toga je Vijeće spremno dodijeliti status kandidata”.

Hrvatskoj je to važno, kazao je još Plenković, jer je to susjedna zemlja u kojoj živi pola milijuna Hrvata.

“Želimo da ulovi korak s drugim zemljama regije, nakon danas – Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom. Poruka je također liderima BiH da se hitno pristupi reformi Ustava, Izbornog zakona, kako bi se i taj ključni preduvjet za izbore u listopadu mogao dovršiti na najbolji mogući način. S te strane, gledajući sve okolnosti, puno zemalja je bilo rezervirano prema BiH, ovo je danas veliki pozitivan signal prema nama susjednoj zemlji, a možemo reći zahvaljujući Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare