Plenković: Moram vidjeti o čemu se radi;Radman: Ako doprinosi miru, pozdravljamo

Vijesti 23. jul 202115:21 > 15:26 2 komentara
Nel Pavletic/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković nije se želio mnogo osvrtati na odluku visokog predstavnika, dok se, kako kaže, ne upozna s njezinim sadržajem. Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman, pak, kazao je da pozdravlja svaku odluku koja pridonosi miru.

Andrej Plenković u izjavi novinarima istakao je da nije uspio vidjeti odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Moram vidjeti o čemu se radi, neću komentirati“, kazao je.

Hrvatski ministar vanjskih posla Gordan Grlić-Radman, pak, kazao je da visoki predstavnik u BiH ima pravo da se koristi bonskim ovlatsima te da je i Hrvatska za prosperitetnu BiH.

“Inzko je na svom odlasku i do sada nije koristio bonske ovlasti na koje ima pravo, a on se konsultirao sigurno sam. Tjedan dana prije odlaska se poslužio bonskim ovlastima i u svakom slučaju to je njegovo pravo”, kazao je te dodao:

Podržali smo i novog visokog predstavnika Christiana Schmidta i ako to ide u smjeru jačanja saradnje i traženja rješenja koje će zadovoljiti sve potrebe koje se očekuju od visokog predstavnika, a to jes tabilna, funkcionalna i prosperitetna BiH, onda mi pozdravljamo svaki oblik koji pridonosi miru, stabilnosti i suživotu tri konstituituvna naroda i ostalih građana u BiH.”

Podsjetimo, Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta”, saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka.

Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, saopćeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare