Plenković o izboru Komšića: Nezdrava poruka za odnose konstitutivnih naroda

Vijesti 03. okt 202222:31 7 komentara
N1

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, komentarisao je izbore u BiH, te je čestitao Borjani Krišto, kandidatkinji HDZ-a i drugih stranaka okupljenih u HNS-u za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

“Ona je u Livnu u srijedu bila pobjednica kada je riječ o izborima hrvatskog člana Predsjedništva. Riječ je o glasačima iz reda hrvatskog naroda, tu nema dilema. Došlo je ponovno do preglasavanja gdje su iskoristili prigodu građani BiH, mahom pripadnici bošnjačkog naroda, koji su iskoristili biračko pravo i glasali za (Željka) Komšića. Smatramo da je to loše. To je jako nezdrava poruka za odnose između konstitutivnih naroda”, kazao je Plenković.

“To se dogodilo četvrti put od 2006, što znači da u razdoblju od 20 godina 16 godina imamo hrvatskog člana Predsjedništva kojeg nisu izabrali Hrvati u BiH. Nema plastičnijeg načina da opišem koliko je to loše i nepravedno”, dodao je on.

Pozdravio je odluku visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta.

“Donio je ono što se u ovim okolnostima maksimalno moglo, ja mislim da je to dobro”, rekao je Plenković i dodao da se dalji razgovori o promjenama Izbornog zakona tek moraju voditi.

“Hrvati su ovime dobili, a Schmidt želi da zemlja funkcionira. Ovime se sve aktere potiče da konstruktivno traže rješenje, a ne da se blokira”, rekao je hrvatski premijer.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare