Plenković u Berlinu komentirao Alkalaja: Pokazao da nema volje za ravnopravnost

Vijesti 03. nov 202217:21 4 komentara
N1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je nakon sastanka na vrhu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu rekao kako je u interesu Hrvatske da sve zemlje u njezinom susjedstvu budu članice Europske unije te je pohvalio napore Njemačke u oživljavanju Berlinskog procesa.

“Sastanak je bio jako dobar. Mislim da je jako dobro da je kancelar Olaf Scholz odlučio nastaviti ovu inicijativu koju je kancelarka Angela Merkel započela 2014.”, rekao je Plenković nakon summita zemalja Zapadnog Balkana u sklopu Berlinskog procesa. On je rekao kako je u interesu Hrvatske da sve susjedne zemlje rade napredak na putu prema Europskoj uniji.

‘Hrvatska kao energetsko čvorište’

“To je dobro za njihovu stabilnost, gospodarsku i socijalnu situaciju i za sprječavanje nezakonitih migracija”, rekao je Plenković. Hrvatski premijer je pritom istaknuo ulogu Hrvatske kao energetskog čvorišta u ovom dijelu Europe.

“Za nas su bitne dvije teme: Jadransko-jonski plinovod kojim bi se plin iz Azerbajdžana doveo do Hrvatske, a posebnu važnost ima i LNG terminal na Krku, gdje smo donijeli odluku o investicijama i povećanju kapaciteta, što bi bilo važno i za opskrbu Bosne i Hercegovine plinom”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je komentirao i kritike veleposlanika BiH pri Ujedinjenim narodima Svena Alkalaja na račun visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Komentari na račun Alkalaja i Komšića

“Ove kritike pokazuju da nema političke volje da u BiH treba vladati ravnopravnost između Bošnjaka, Hrvata i Srba sukladno Ustavu i sukladno Daytonskom sporazumu”, rekao je Plenković. On je komentirao i kritike Željka Komšića na sudjelovanje hrvatskih vojnika u operaciji Altea u BiH.

“Gospodin Komšić ima stalno antihrvatski narativ, što dovodi do jedne dosta apsurdne situacije da netko tko navodno predstavlja Hrvate u BiH stalno vodi politiku protiv Hrvatske”, rekao je hrvatski premijer u Berlinu. Na summitu zemalja Zapadnog Balkana i Europske unije potpisan je sporazum o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica te fakultetskih i strukovnih svjedodžbi šest zemalja Zapadnog Balkana.

Na sastanku su, uz predsjednike vlada zemalja Zapadnog Balkana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, sudjelovali i premijeri zemalja Unije koje prate ovaj proces, među kojima je i Hrvatska. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa povezana s budućim proširenjem Europske unije, koju je pokrenula bivša njemačka kancelarka Angela Merkel s ciljem unapređivanja veza između Zapadnog Balkana i zemalja Europske unije te poboljšanja regionalne suradnje na tom području.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare