Plenković u Mostaru: EU i SAD žele pomoći, moglo bi doći do razgovora u Briselu

Vijesti 05. apr 202217:55 > 22:50 9 komentara
N1

Predsjednik HDZ-a Hrvatska i premijer Hrvatske Andrej Plenoković u društvu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića obratio se novinarima u Mostaru. Plenković kao i brojna delegacija ministara iz Hrvatske gosti su na sajmu Gospodarstva u Mostaru.

Novinarima se na početku press konferencije obratio Čović koji nije želio mnogo govoriti.

“Ovo je prigoda da se zahvalimo premijeru za sve ono što čini za hrvatski narod u BiH. Duboko sam uvjeren da je predsjednik Plenković razumio našu retoriku. Ovih dana ćemo imati jako puno prigoda da razgovaramo o reformi Izbornog zakona. Ja ću tu stati i pustiti gospdoina Plenkovića da govori.” kazao je Čović.

Plenković je rekao da je današnji dan počeo sa mostarskim Gospodarskim sajmom i dodao da mu je drago  što je nakon dvije godine ponovo organiziran.

“Čak 68 kompanija je učestvovalo na sajmu. Svjedočimo velikom unaprijeđenju trgovniske razmjene. I dalje smo partnerska zemlja broj 1, a drugi smo u investicijama. To govori o privrženosti Hrvatske Bosni i Hercegovini. Gradimo mostove i ceste, a spremni smo uložiti kroz južnu interkonekciju za plinifikaciju BiH, osobito Federecije BiH. Današnji dan iskoristili smo da razmotrimo političku situaciji BiH, želimo da svi konstitutivni narodi budu jednako zastupljeni i da imaju svoja prava. Hrvatska je poduzela recente aktivnosti, u Strateški kompas EU uvrštena je referenca na konstituvine narode, sa ciljem da se prepozna od čega je satkana BiH. Mi smatramo da je potrebno uložiti dodatne napore između lidera političkih stranaka bošnjačkih i hrvatskih, da uz pomoć međunarodne zajednice nađu rješenja u periodu pred nama. Vidjeli ste u zaključcicma Evropskog vijeća, da se BiH našla kao tačka na sjednici, što se nikada nije dogodilo. Po prvi put smo imali tri zaključka o BiH. Postoji voljni moment u EU i SAD, želimo da BiH bolje funkcionira nakon izbora. Želimo ponovo vratiti savezništvo i parternstvo Hrvata i Bošnjaka. Da bi se to desilo mora se ponovo vratiti povjerenje. Hrvatska će sa svoje strane učiniti sve da trgovinska bude još veća, ulaganja još veća, da put ka EU bude što brži ali na način da su svi zadovoljni. Želimo pomoći da nam BiH bude glavni partner.” kazao je premijer Hrvatske.

Na pitanje novinara da li će se realizirati najavljeni sastanak o izbornoj reformi koji bi politički lideri BiH trebali održati u Briselu biti održan Plenković je kazao da postoji izuzetna spremnost EU i SAD-a da na najvišim instancama pomognu razgovore. No, prema riječima Plenkovića za razgovore je potreban i pristanak lidera političkih stranaka. Čim se to dogodi, pojasnio je premijer Hrvatske, razgovori će biti organizirani.

Iz Plenkovićevog odgovora da se zaključiti da lideri pojedinih političkih stranaka nakon kraha pregovora u Sarajevu više ne žele razgovarati o reformama.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare