Pljačka artefakata nezapamćenih razmjera u BiH

Vijesti 04. jan 202216:35 > 16:56 5 komentara
N1

Nakon rata i uvoza prvih detektora metala za razminiranje brojnih minskih polja, samozvani arheolozi i lažni istraživači koriste sve skuplje i sofisticiranije detektore koji služe za otkrivanje arheoloških artefakata.

U početku su tražili krunu kralja Tomislava, kako bi stekli slavu, međutim, u međuvremenu su počeli shvaćati vrijednost arheoloških artefakata za koje se može na ilegalnom tržištu dobiti fina svota novca. To je posljednjih godina kulminiralo, doživjelo vrhunac i razmjere koji su astronomske“, kaže za Večernji list jedan od arheologa iz Hercegovine, podsjećajući na činjenicu da je stanje na području u kantonima s bošnjačkom većinom i u Republici Srpskoj još alarmantnije.

“Istraživači koji rade za Crkvu”?

Takozvani „detektoraši“ iz Republike Hrvatske ponekad odlaze organizovano istraživati na područje Buškoga jezera, na području tomislavgradske opštine i područje grada Livna, posebno tokom ljeta kada je vodostaj Buškog jezera nizak i voda se povuče iz nekadašnjih potopljenih naselja s ruba polja. Odlaze, s najsavremenijim detektorima. Lokalnom stanovništvu prodaju priču da su istraživači koji rade za Crkvu.

Poseban centar „krađe“ je Lib, vrijedan arheološki kompleks koji je od 2015. na listi za proglašenje nacionalnog spomenika kulture.

Pred Božić 2020. policajci Policijske stanice Tomislavgrad uhapsili su cijelu grupu pljačkaša iz Ljubuškoga. Uz pomoć detektora metala u zemlji su pronašli razne istorijske artefakte koji potiču iz rimskog republikanskog razdoblja iz I i II. vijeka prije Krista, te ih pomoću ručnog alata iskopali iz zemlje te prisvojili za sebe. Ali male kazne uhapšenim počiniteljima dodatno su ohrabrile nove grupe koje pljačkaju na ovom području.

I zbog blage reakcije nadležnih institucija kojima su pljačke prijavljene, ilegalna trgovina artefaktima poprimila je nezapamćene razmjere. Dramatičan nastavak priče o ilegalnim pljačkama arheološkoga blaga vidi se u najnovijim dokumentima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Šta piše u pismu Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ?

“Negdje na prostoru Duvna/Tomislavgrada navodno postoji, ili je nedavno pronađen, rimski nadgrobni spomenik (stela) na kojem je između ostalog zabilježeno i ime”Delmat/Delmati”. Očigledno se radi o značajnom arheološkom otkriću jer je pronađeno u području iz kojega sigurno potiče ilirsko pleme. Isto tako postoji mogućnost da su neki muzeji iz Hrvatske (Arheološki muzej u Splitu ili Muzej Hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu) u saradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske izrazili želju da otkupe taj spomenik i iznesu ga s teritorija BiH. Izgleda da su prvi kontakti u vezi toga već ostvareni ili je u najgorem slučaju posao već odrađen do kraja”, piše između ostalog u pismu koje je, sudeći po pečatu Hrvatske pošte, neko u novembru 2021. godine anonimno poslao iz Splita na adresu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

I SIPA upoznata za mogućom nezaknitom trgovinom kulturnog blaga BiH

Komisija je poslala ovu informaciju, koju je potpisao predsjedavajući komisije Faruk Kapidžić, na 14 adresa. Među njima su i SIPA, Granična policija, Carinska uprava, MVP, Zavod za zaštitu spomenika pri federalnom ministarstvu kulture i sporta, Vlada Hercegbosanske županije, Opština Tomislavgrad. Nakon ove anonimne prijave, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u predmetu Nezakonita trgovina pokretnim kulturnim dobrima ide i korak dalje. Tako se, piše Večernji, u “predmetu” navodi da nalaz nije pronađen legalnim arheološkim istraživanjima, zbog čega je predmet nelegalne trgovine.

“Da su učestale aktivnosti nelegalne trgovine s ovog područja, predstavlja i slučaj od prije desetak godina, kada je prokrijumčarena delmatska stela, koja se danas nalazi u Muzeju u Beču.“

Iako dokument Komisije, direktno spominje samo vođu tomislavgradske grupe ilegalnih “detektoraša”, javna je tajna da su u toj grupi još neki domaći ljudi, koji imaju razgranatu mrežu i jako skupe detektore metala.

Ukradeni artefakti se čuvaju, prema navodima Večernjeg lista, u Franjevačkom muzeju u Humcu u Ljubuškome. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u predmetu Nezakonita trgovina pokretnim kulturnim dobrima poslala je jednu kopiju i na adresu Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu, sumnjajući da dio arheološkoga blaga završava u depoima toga muzeja.

Arheolog Darko Periša je tokom izrade svoje doktorske disertacije već prije upozorio, na osnovu topografskih istraživanja i dotadašnjih površinskih nalaza u erodiranom dijelu Liba, da je riječ o jednom od tri najvažnija i arheološki potvrđena rimska bojišta na Mediteranu.

– To što se dogodilo i još se događa na planini Lib i drugim arheološkim nalazištima na Duvanjskom polju je užasno. Da bi arheolog u Federaciji BiH vodio čak zaštitno iskopavanje na trasi autoceste, mora prethodno uz osigurana finansijskih sredstava i sve opreme dobiti dozvolu Federalnog zavoda za zaštitu spomenika BiH, a uslov je da mora imati ne samo diplomu arheologa nego i titulu doktora nauka, da mora imati deset godina rada u struci i dokaz da je u posljednje dvije godine učestvovao na arheološkim iskopavanjima. A u stvarnosti na terenu imamo situaciju da ljudi bez odgovarajuće ili čak bez ikakve naobrazbe detektorima ciljano pretražuju, prekopavaju i pljačkaju arheološka nalazišta i da za to ne odgovaraju pred zakonom, nego ih lokalne zajednice i moćni pojedinci podržavaju, hvale i nagrađuju – izjavio je Darko Periša, doktor arheologije za Večernji list.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare