Pljuskovi snijega pratit će nas u danima vikenda

Vijesti 14. jan 202119:16 > 20:16 3 komentara

Nije neobično da snijeg padne usred januara. Ipak, u Bosni i Hercegovini, stvari znaju biti drukčije – ako poduzeća zadužena sa čišćenje prometnica nemaju ljudstvo ni tehničke kapacitete onda se desi kolaps.

Naslovi poput onoga da su gužve nastale jer je kamion popriječio put, dio su ovdašnjeg zimskog saobraćajnog života.

Vozače i pješake iz Komunalnog poduzeća Rad pozvali su na oprez prilikom kretanja, a Zimska služba ovog kantonalnog poduzeća će za vrijeme najavljenih niskih temperatura forsirati, kako kažu, “mokri postupak” koji sprečava nastanak poledice na temperaturama i nižim od – 25 °C.

“Gužve u saobraćaju su cijelu godinu, u Sarajevu – bila kiša ili snijeg – uvijek su gužve. Mislim da u državi nema poduzeća koje ima ovoliku organizaciju kao što mi imamo”, kaže Dževad Kobiljak, rukovodilac zimske službe KJKP RAD.

Kad je o vremenu riječ, u nastavku sedmice najavljene su jako niske temperature koje će dostizati i do – 15 °C. Padavine su u postepenom slabljenju od poslijepodne na sjeveru i sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. Do konca dana, ističe meteorolog Nedim Sladić, očekuje se kraj padavina.

“Prestanak padavina kasnije će se širiti i prema ostatku zemlje, pa bi veče u većini zemlje trebala biti mirna. Pljuskovi snijega pratit će nas u danima vikenda. Iako se nad našim područjem gura polje povišenog tlaka zraka, po visini i dalje će kružiti vlažan i nestabilan zrak pa upadu tog zraka destabilizirat će atmosferu”, navodi Sladić.

Tokom dana objavljivani su snimci prepriječenih kolona, saobraćajnih nezgoda. Većina putnih pravaca gdje je snijeg u kratkom roku napadao, bilo je blokirano ili je saobraćj bio otežan. I ekipe banjalučke zimske službe su angažovane i čiste saobraćajnice, a vozači se mole da vožnju prilagode uslovima na putu i budu oprezni jer se zbog trenutnih temperatura snijeg zadržava na kolovozu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare