Po prvi put pobratimile se opštine u BiH i Japanu i to putem Zoom aplikacije

Vijesti 30. jun 202216:53 > 16:55
N1

Opština Jezero, prva je opština iz Bosne i Hercegovine koja ima potpisan Sporazum o bratimljenju sa nekom lokalnom zajednicom iz Japana. Ovaj najviši oblik saradnje dvije sredine ozvaničen je online, putem Zoom aplikacije.

“Potpisivanju Sporazuma o bratimljenju u Opštini Jezero je prisustvovao ambasador Japana u Bosni i Hercegovini, gospodin Makoto Ito, dok je, istovremeno, u Opštini Susami prisustvovao ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu, gospodin Siniša Berjan”, saopšteno je iz opštine Jezero.

Kako je saopšteno čin bratimljena Jezera i Susamija, opštine u zemlji izlazećeg sunca, poznatom nadimku za Japan, inicirao je ambasador Bosne i Hercegovine u toj zemlji Siniša Berjan.

“Opština Jezero i Opština Susami dijele mnogo sličnosti u mnogo različitih segmenata, kao što su turizam, šumarstvo, ribarstvo, očuvanje prirode, očuvanje istorije i želja za unaprjeđenjem i stvaranjem ljerpših uslova življenja za svoje građane”, kazali su u ovoj maloj opštini iz koje su istakli i sličnosti Susamija i Jezera:

Ista gustina naseljenosti (21 stanovnik po m2)

Pokrivenost šumom,

Značajan turistički potencijal,

Ribarstvo,

Rijeka protiče kroz oba mjesta.

Karakteristične neobičnosti za dvije sredine su to što opština Jezero ima svoj krater na Marsu, koji po njoj nosi ime, dok opština Susami posjeduje poštansko sanduče na dnu mora.

“Potpisivanjem Sporazuma o međusobnoj saradnji između Opštine Jezero i Opštine Susami sklopljeno je prijateljstvo i otvorena mogućnost saradnje na industrijskim, privrednim, turističkim, kulturnim, naučnim, sportskim, vaspitno-obrazovnim i svim drugim poljima gdje za to postoje mogućnosti i obostrani interesi”, saopšteno je iz Jezera.

Po završetku ceremonije upriličena je i razmjena prigodnih poklona. Načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić gradonačelniku Susamija poklonila je tradicionalni muzički instrument gusle, dok je gradonačelnik Susamija, Cucomi Ivota svojoj koleginici poklonio „Tairioki”, veliku ribarsku zastavu koja se smatra amajlijom i koristi se i u ceremoniji porinuća brodova.

Grad Susami je okrenut prema Tihom okeanu i od davnina je bio uspješan u polju ribarske industrije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad