Počela konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostara, pročitano Inzkovo pismo

Vijesti 05. feb 202113:20 > 13:22 4 komentara
N1

Prva sjednica novog saziva Gradskog vijeća Mostara počela je u gradu na Neretvi. Od 35 vijećanika sjednici prisustvuje njih 34. Zbog zdravstvenih razloga odsutna je Boška Ćavar.

Najstariji vijećnik Gradskog vijeća Grada Mostara Tomislav Primorac koji je sazvao prvu sjednicu Gradskog vijeća Grada Mostara zahvalio se biračima što su u velikom broju izašli na izbore i poručio da je obaveza vijećnika da dužnost obavljaju savjesno i idgovorno. 

Nakon uvodnog obraćanja Primorca, pročitano je i pismo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka koji je poručio da međunarodna zajednica pozdravlja činjenicu da su se u Mostaru nakon izmjena Izbornog zakona održali izbori i izabran novi sazvi Gradskog vijeća.

On je pozvao vijećnike da vrate povjerenje građana i obnove integritet Gradskog vijeća navodeći da “zadatak nije jednostavan”. Također, Inzko je poručio da međunarodna zajednica ostaje na raspolaganju građanima Mostara i upravi grada na Neretvi.

Zatraženo je da sjednice budu prenošene online.

N1
N1
N1

Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice su verifikacija mandata vijećnika, davanje i potpisivanje svečane prisege, utemeljenje klubova konstitutivnih naroda, izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća te izbor gradonačelnika. Na izborima za Gradsko vijeće Mostara održanim u prosincu 2020. godine, HDZ BiH osvojio je 13 mandata. Slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) s 11, BH. blok (SDP BiH, Naša stranka) sa šest te HRS s tri vijećnika, dok će Prva mostarska partija i lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” imati po jednog vijećnika.

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je prosta većina.

Kandidati za poziciju gradonačelnika su Irma Baralija (BH blok), Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) i Mario Kordić (HDZ).

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare