Počela nastava u HNK, u slučaju pogoršane epidemiološke situacije postoji plan B

Vijesti 06. sep 202119:30 0 komentara

Školsko zvono označilo je početak nove školske godine u Hercegovačko-neretvanskom, Unsko-sanskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10, kao i u Brčko distriktu. U preostala četiri kantona učenici su u klupe sjeli 1. septembra. Nastava je danas počela u punom kapacitetu i uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka koje su na snazi. Časovi nakon skoro godinu i po dana traju 45 minuta, a u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije napravljen je plan B.

Najmlađi školarci po prvi put u školskim klupama. Njih skoro 1.800 na području HNK. Veliki dan, veliki snovi, ali i očekivanja.

Nova životna etapa

Za neke igra, za druge ipak zahtjevan proces. No sve u svemu, kako za prvačiće, poseban je to i emotivan dan i za njihove roditelje.

“Teži je meni to korak, kao da je jučer bilo kada se rodila, sada već kreće u prvi razred, ali dobro možemo mi to”, rekla je roditeljka Maja Zeljko.

Sudeći po razdraganim i veselim osmjesima, za prvačiće će ovo biti jedna nova životna etapa u koju ulaze hrabro i radoznalo – ali i oprezno. Mjerenje temperature pri ulasku u školu, distanca i nošenje maski u zajedničkim prostorijama obavezne su stavke.

“Učiteljica nam je rekla da moramo nositi maske u hodniku, a kad dođemo u razred da ih skinemo. Neće nam to biti teško”, kazala nam je Karla, učenica O.Š Antun Branko Šimić.

Nakon prošlogodišnje teške i turbulente školske godine, pred nastavnim osobljem još je jedna izazovna i neizvjesna godina.

“S obzirom na ovu stuaciju straha ima, ali kad uđem u učionicu i vidim ove male prvačiće taj strah splasne”, rekla je Elvira Drežnjak, učiteljica O.Š Antuna Branka Šimića.

Snježana Brkić, direktorica O.Š Antuna Branka Šimića istaknula je da je to jedina škola koja nije imala online nastavu.

“Nekako smo se dosad uspjele izboriti s tom situacijom i moram reći mi smo jedina škola u gradu koja je i prošlu školsku godinu radila u učionicama, dakle nismo imali online nastavu”, rekla je.

Zeleno svjetlo

Četiri su nivoa prema kojima će se prilagođavati izvođenje nastave: zeleni, žuti, narančasti i crveni. Žuti nivo nastaje ukoliko 20 posto nastavnog kadra oboli od covida, tada će se nastava organizirati u grupama, a čas će trajati 30 minuta. U slučaju da 35 posto nastavnog kadra oboli od covida prelazi se u narančasti nivo, tada će se razredna nastava odvijati u grupama, a čas će trajati 30 minuta, dok predmetna nastava prelazi online. Crveni nivo opasnosti predstavlja potpuni lockdown i online nastavu.

“U narednom periodu ćemo učiniti sve da naše škole ostanu otvorene i da naša djeca idu u punom kapacitetu u ovoj školskoj godini”, naveo je Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Kako u HNK , tako i u preostalim kantonima i Brčko Distriktu nastava počinje u punom kapacitetu. No svi su pripravni ukoliko dođe do naglog pogoršanja epidemiološke situacije.

“Nastava je počela po redovnom režimu, odvija se u školskim klupama, čas traje 45 minuta i što se tiče epidemioloških mjera škole su spremne da provedu svaku preporuku i narednu Kriznog štaba”, rekao je Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za obrazovanje Brčko distrikta.

Učenici su škole ušli pod “zelenim svjetlom”, a boja će dalje ovisiti od epidemiološke situacije i broja zaraženog nastavnog kadra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!