Počela provjera lažnih diploma u KS, na potezu Tužilaštvo

Vijesti 16. sep 202118:49 0 komentara
N1

Počela je i provjera lažnih diploma u Kantonu Sarajevo. Dosad je utvrđeno oko jedan posto lažnih diploma, podaci su kantonalne vlade. Uglavnom je riječ o diplomama i svjedodžbama srednjih škola, a najviše iz prometne škole. Imena osumnjičenih nisu poznata zbog zaštite istrage.

Od oko 5.000 provjerenih u KS, 57 diploma, svjedočanstava je krivotvoreno zaključila je Kancelarija za borbu protiv korupcije. Najviše ih je u JKP RAD 19, u GRAS-u ih je 10, VIK-u pet, Toplanama četiri, a Pokopu tri.

“Ujutro kada vozila javnog gradskog saobraćaja izlaze na teren, potpisuje glavna osoba za ispravnost vozila da su ispravna sa falsifikovanom diplomom. Vozila ulaze u to vozilo, voze ih vozači sa falsifikovanom diplomom”, kazao je Erduan Kafedžić, šef Kancelarije za borbu protiv korupcije KS.

Svakodnevno, kažu, u GRAS stižu zahtjevi za dostavu diploma pojedenih uposlenika. Danas su ih poslali 15. Nemaju podatke o rezultatima provjera.

“Mada smo imali informaciju iz medija da dva vozača autobusa imaju lažnu diplomu. Još rade, obzirom da nemamo povratnu informaciju od Tužilaštva, ureda za korupciju da je utvrđena nepravilnost. Prema pravilniku daje se otkaz ugovora o radu”, kazao je Senad Mujagić, v.d. direktora GRAS-a.

Na potezu Tužilaštvo KS

Od otkrivenih 57 sedam falsifikata, 56 se odnosi na one sa srednjom stručnom spremom, jedna na fakultetsku diplomu.

“Vjerovatno zbog bržeg sticanja zaposlenja obzirom da je vozački kadar sada deficitaran i sva preduzeća na području BiH su u potrazi za tim kadrom. i vjerovatno radi bržeg sticanja uslova za zaposlenje”, dodao je Mujagić.

Na potezu je Tužilaštvo KS, a kod onih koji pribavili falsifikate prije 10 godina ruke su im zavezane kažu u Vladi KS.

“Ako je prošlo deset godina, zastara je od krivičnog gonjenja, takav je zakon, to nije kantonalni zakon, ali mi smo danas donijeli odluku kojom ćemo se pobrinuti da bar ti ljudi ostanu bez posla”, kazao je Edin Forto, premijer KS.

Zadatak za istražitelje je i ustanoviti ko je izradio lažne diplome.

“Nisu ovo izdavale institucije, već pojedinci, koji su organizovali.  U S.Š. za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu je falsifikovano 23 diplome”, kazao je Kafedžić.

Sve bi moglo ukazivati i na organizovani kriminal kažu iz Kancelarije za borbu protiv korupcije, iz koje najavljuju nastavak provjera, i to u obrazovnim ustanovama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!