Počela sjednica Gradskog vijeća Sarajeva

Vijesti 08. apr. 202110:24 > 10:27
Podijeli:
Gradsko vijeće Sarajeva
Izvor: N1

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas će u nastavku konstituirajuće sjednice birati gradonačelnika Grada Sarajeva i njegove zamjenike. Kandidatkinja za gradonačelnicu je Benjamina Karić (SDP), a za zamjenike gradonačelnika Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka).

Na sjednici prisustvuje 26 vijećnika, Vedran Dodik i Enisa Spahić najavili su izostanak.

Nakon bezuspješnog pokušaja da se izabere Bogić Bogićević za gradonačelnika Sarajeva, novi prijedlog SDP-a je Benjamina Karić. Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu, od 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica partije.

Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju. Karić je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava.

Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda sa latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc.dr. Karić se izjašnjava kao Ostali. Doc.dr. Benjamina Karić (rođ. Londrc) udata je i majka je jednog djeteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar