Počela sjednica: Protesti ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srpske

Vijesti 09. feb 202110:11 > 10:18 0 komentara
N1

Grupa policajaca Granične policije Bosne i Hercegovine, Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH okupili su se danas na mirnim protestima ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srpske.

Kako javlja reporterka N1 Snežana Mitrović, oni traže izjednačavanje prava na penzioniranje sa službenicima MUP-a RS, FUP-a i OS BiH.

Narodna skupština Republike Srpske danas bi na redovnoj sjednici trebalo da, prema prijedlogu dnevnog reda, razmatra Informaciju u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o provođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 2009 – 2020. godine, sa prijedlogom zaključaka.

Dnevni red sjednice je obiman, a očekuje se da bi u fokusu mogla biti i rasprava o sadržaju pisma viskog predstavnika Valentina Inzka, koji je nedavno zatražio oduzimanje odlikovanja osuđenim ratnim zločincima.

Naime, Inzko je u pismu predsjedniku Narodne skupštine RS i predsjednicima svih klubova u ovom entitetskom zakonodavnom tijelu zatražio da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Narodna skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Predsjednik NSRS Nedjeljko Čubrilović potvrdio je nakon prijema Inzkovog pisma da će se o njegovom sadržaju izjasniti aktuelno rukovodstvo i šefovi klubova poslanika u aktuelnom sazivu NSRS.

Na današnjoj sjednici poslanici bi trebalo da se izjašnjavaju po skraćenom postupku i o Prijedlogu odluke o usvajanju Plana parcelizacije za auto-put Banja Luka – Prijedor, koji je za mještane Kozarca sporan jer je gradnja autoputa, kako upozoravaju, planirana kroz njihova imanja.

Na protestnom skupu jučer mještani su poručili da gradnja trase autoputa Banja Luka – Prijedor jeste dobro došla, ali ne kroz njihova imanja, te su najavili da će tražiti svoja prava ako je potrebno i na sudu u Strazburu.

Poslanici NSRS izjašnjavat će se danas i o Prijedlogu deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj poslanika Igora Crnatka, Prijedlogu zakona o slobodnim zonama RS, zakona o gradu Derventa, izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS te izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku RS.

Na dnevnom redu je, između ostalog, Prijedlog programa poslova premjera i osnivanja katastra nepokretnosti za period 2021 – 2025. godine i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja RS prema Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede (IFAD) po projektu razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede.

Očekuje se i izjašnjavanje o Prijedlogu odluka o prihvatanju zaduženja RS prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine uz korištenje višefaznog programskog pristupa (9129-BA), te za Projekt oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!