Počela volonterska akcija mladih “72 sata bez kompromisa”

Vijesti 30. sep 202211:36 0 komentara
N1 BiH

Prije 12 godina, u Bosni i Hercegovini je započela volonterska avantura "72 sata bez kompromisa" koja je kroz dosadašnjih šest realiziranih akcija okupila oko 5000 volontera koji su uspješno realizovali više od 600 volonterskih akcija na području cijele Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnja, sedma po redu, akcija traje do 02. oktobra 2022. i okupit će 750 volontera koji će u svojim župnim i lokalnim zajednicama realizirati 80 volonterskih akcija.

Već 15 godina, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih, Ivan Pavao II kroz svoj program i aktivnosti ohrabruje, jača, edukuje hiljade mladih koji traže svoje mjesto u BiH gdje mogu korisno djelovati.

Iako je katolička institucija, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih kroz program i aktivnosti okuplja mlade svih etničkih i vjerskih pripadnosti te pokazuju “da zajedničkim snagama, za dobrobit, ljepšu, zdraviju i sigurniju budućnost možemo mnogo toga zajedno učiniti.”

Mladi volonteri koji su odlučili svoje vrijeme pokloniti za potrebe drugih, tijekom tri dana trajanja akcije pokazat će svoju spremnost na projektima kao što su: dekorativno uređenje školskog igrališta, posjeta starih i nemoćnih, pripremanje hrane i podjela paketa za socijalno ugrožene porodice u Posavini, čišćenje okoliša, volontiranje u dječijem vrtiću i staračkom domu, krečenje studentskog doma, šetnja s korisnicima staračkog doma, uređenje prostorija staračkog doma, uređivanje biskupijske biblioteke, druženje sa osobama sa invaliditetom, prikupljanje hrane u trgovačkim centrima za korisnike javnih kuhinja, recikliranje plastičnih boca, cijepanje i slaganje drva kao i duhovni program za mlade te sportske igre za mlade.

Ta vrsta djelovanja, zaista, pripada u sastavni dio, i to neizostavni sastavni dio, pastoralnog nastojanja i uopće djelovanja katoličke crkve: jer već na prvim stranicama svetoga pisma, novozavjetnog teksta, imamo na mnogo mjesta zabilježene fenomene volontarijata, naravno u ta doba stvar se ne naziva tim imenom, ali se radi o dragovoljnom i dobrovoljnom pomaganja ljudima u potrebi, sudjelovanju i solidarnosti u njihovim mukama i poteškoćama“, izjavio je Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup.

Ovogodišnja akcija okuplja mlade koji će pokazati svoj volonterski duh i još jednom podsjetiti na njihovu odlučnost da uzmu stvari u svoje ruke.

Istaknuto je da je ovo prva akcija kojoj će osim mladima iz Vrhbosanske nadbiskupije pridružiti i mladi iz hercegovačkih biskupija čime je akcija realizovana na teriroriji cijele Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!