Počele pripreme za Marš mira: Očekuje se 5.000 učesnika

Vijesti 19. maj. 202220:43
Podijeli:
Izvor: N1

U okviru priprema za ovogodišnji Marš mira Nezuk - Potočari u sklopu programa obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone" UN-a Srebrenica danas su predstavnici Podobora za Marš mira i Podobora za logističku podršku i realizaciju zajedno sa predstavnicima Oružanih snaga BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Federalne uprave policije, Policijske uprave Zvornik, Federalne uprave civilne zaštite, Opštine Srebrenica, Opštine Sapna i Crvenog križa Tuzlanskog kantona obišli lokacije kampova u cilju izrade prostornog plana kampova za učesnike Marša mira.

“Ovo je dio aktivnosti koje ovaj Pododbor vrši u okviru priprema za Marš mira 2022 Nezuk – Potočari kako bi na vrijeme izvršili sve neophodne pripreme za ovogodišnji Marš mira. Ovdje moram posebno da istaknem ulogu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje u okviru svojih kapaciteta pružaju svu neophodnu logističku podršku Maršu mira u smislu obezbjeđivanja šatora za smještaj učesnika Marša mira, zajedno sa Federalnom upravom civilne zaštite i Crvenog polumjeseca Republike Turske, na četiri lokacije u Nezuku, Liplju, Mravinjcima i Potočarima. Oružane snage pored toga kroz svoj angažman u ljudstvu pruža i medicinsko – helikoptrsku podršku učesnicima Marša mira i na dan komemoracije i dženaze u Potočarima 11. jula. Crveni križ Tuzlanskog kantona  kroz angažovanje volontera pruža prvu pomoć učesnicima Marša mira dok su Domovi zdravlja Tuzlanskog kantona zaduženi sa medicinsku pomoć svim učesnicima marša. Dakle, radi se o jednoj velikoj organizaciji koja uključuje veliki broj ljudi i institucija a sve s ciljem podsjećanja na ono što se desilo u julu 1995. godine i genocid koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici” istakao je Amir Kulaglić predsjednik pododbora Marš mira.
Zbog pandemije izazvane virusom COVID -19 poslednje dvije godine bio je ograničen broj učesnika ovog događaja, te organizatori poručuju da se ovogodišnje pripreme vrše na bazi procjene 4500  do 5000 učesnika zbog ukidanja epidemioloških mjera i velike zainteresovanosti učesnika kako iz naše zemlje tako i čitavog svijeta, jer je ovo postao jedan od internacionalnih događaja, te pozivaju sve zainteresovane da uzmu učešće u ovogodišnjem maršu mira.
Komentari

Vaš komentar