Počelo štampanje: Na listićima imena ukupno 7.257 kandidata

Vijesti 08. avg 202212:53 > 13:051 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Štampanje glasačkih listića za Opće izbore u Bosni i Hercegovini, zakazanih za 2. oktobar ove godine, počelo je danas. Posao štampanja glasačkih listića dobila je firma Union-invest-plastika, a iz prostorija fabrike obratio se predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović koji je pojasnio detalje.

Arnautović, prije svega, naglašava da će biti štampano ukupno 14 miliona listića – na njima će se pronaći 127 političkih subjekata, od kojih su 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata. To znači da će na glasačkim lističima u ovom ciklusu stajati imena 7.257 kandidata.

Arnautović uvjerava i u sigurnost procesa, ističući da je CIK formirao tim za praćenje štampanja i pakovanja, a u prostorijama fabrike je i 24-osatni videonadzor kojem CIK u svakom trenutku može pristupiti iz svoga sjedišta. Ujedno, snimci će ostati sačuvani i predati Centralnoj izbornoj komisiji.

Također, danas počinje i štampanje listića za glasanje van Bosne i Hercegovine, a o u upućivanju listića glasačima u dijaspori CIK će javnost naknadno obavijestiti. Ukratko, ovi birači će svoje glasačke pakete dobiti mnogo prije drugog oktobra kada će na biračka mjesta izaći građani u BiH.

Podsjetimo, proces prijave za glasanje van Bosne i Hercegovine na predstojećim općim izborima je završen. Zabilježeno je blizu 10.000 nevalidnih prijava, a rok za pokušaj ispravljanja prijave zaršen je u proteklu subotu u ponoć. Arnautović pojašnjava da je za pomenutih 10.000 odbijenih, stiglo svega između 300 i 400 žalbi, kao i to da će sve biti procesuirane.

Što se tiče aplikacije e-posmatrači koju je predsjednik CIK-a najavio u skorašnjem razgovoru za N1, više detalja bit će poznato sutra (utorak). Ona će, kako je zaključio Arnautović, uveliko olakšati prijavu posmatrača i sastavni je dio nužnog procesa digitalizacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar