Afera “Respiratori”: Završen prvi dan suđenja

Vijesti 24. feb 202110:34 > 14:05 9 komentara

Suđenje u aferi "Respiratori" počelo je danas u Sarajevu. Osumnjičeni su prvooptuženi predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik kompanije "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević.

14:00 – Završen je prvi dan suđenja u aferi “Respiratori”. Nakon završetka uvodnih rijedči odbrane, postupajuća stukinja najavila je da nastavk suđenja za 5. mart u 13 sati.

13:20 – Vidović je najavila izvođenje vještaka i specijalsta za pranje novca. “Pokazat ćemo da se Tužilaštvo sve vrijeme na potpuno neprimjeren način miješalo u dalje postupanje sa respiratorima”, navela je Vidović. “Tužilaštvo je cijelo ovo vrijeme generisalo histeriju o neupotrebljivosti respiratora”. 

“Nakon ispunjenja cilja Tužilaštva respitatori su verifikovani i pušteni u rad. Ne samo da je dokazana sigurnost i upotrebljivost, jasno je demonstirana manipulacija koja je moguća u jednom postupku”, navela je Vidović.

12:58 – “Dokazat ćemo da je sve što je radio bilo u okviru dužnosti”, navela je Vidović čitajući naslove medija s početka pandemije i okolnostima u kojima se svijet našao, pogotovo kada je u pitanju nabavka medicinske opreme.

12:56 – “Tužilaštvo BiH ima namjeru voditi istragu na glavnom pretresu. Tužilaštvo nam tvrdi da je premijer osmislio i proveo kriminalni plan tokom pandemije. Niti jedan jedini dokaz ne potvrđuje njihov tezu o kriminalnim aktivnostima premijera”, navela je advokatica Vasvija Vidović.

12:40 – Tužilaštvo BiH je završilo sa uvodnim riječima, u toku je pauza od 10 minuta.

12:10 – Tužitelj je naveo da će dokazati da je prvooptuženi Fadil Novalić “imao vlast nad nabavkom navedenih respiratora”.

N1

11:58 – “Izvođenjem materijalnih dokaza dokazat ćemo da je postupak odabira ponuđača tekao je na način da u takvoj specifičnoj situaciji odluka o izuzeću od primjene zakona i unaprijed odabir ponuđana je bazirana na osnovu jedne SMS poruke”, naveo je tužitelj.

11:50 – “Vrijeme počinjenja ovih krivičnih djela je vezano za specifično vrijeme nakon što je WHO proglasila globalnu epidemiju i u okolnostima koje su bile promijenjene”, kazao je postupajući tužitelj. On je naveo da će u ovom slučaju dokazati dvije stvari.

11:43 – Postupajuća sutkinja je odbila prijedlog Tužilaštva BiH da se danas razgovara o mjerama. Tužitelji su počeli sa uvodnim riječima.

“Idemo sa uvodnim riječima”, kazala je sutkinja.

11:42 – Nakon skoro sat vremena završeno je čitanje optužnice.

11:32 – Još uvijek traje čitanje opsežne optužnice u slučaju afere “Respiratori”.

10:48 – Sutkinja Begović je odlučila da se optužnica čitati, te je je tužitelj u ovom predmetu Mirza Hukeljić počeo sa čitanjem optužnice.

10:47 “Ako ćemo čitati optužnicu insistiram da svi danas damo uvodnu riječ. Vi procijenite da li je sudnica upotrebljiva do kraja radnog vremena”, kazala je advokatica odbrane Senka Nožica.

10:45“Optužnica je pročitana, ja koliko shvatam danas je predviđen rad sat i pol. Predlažemo da se ne čita optužnica jer će sve odbrane imati uvodnu riječ. Razmotrite mogućnost da ne čitate optužnicu jer je ona pročitana i javno obajvljena”, kazala je advokatica Vasnija Vidović u ime odbrane. Tužitelj je naveo da se ne slaže sa ovim i da suđenje počne sa čitanjem optužnice.

10:44 – Sutkinja Begović je optuženima pročitala njihova prava i obaveze u vezi sa ovim slučajem.

10:37 – Završena je provjera ličnih podataka osumnjičenih Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Jelke Milićević.

10:37 – U toku je provjera ličnih podataka osumnjičenih.

10:34 – Sudsko vijeće u ovom slučaju čine sudije Braco Stupar, Branko Perić i predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović.

N1

10:30 – Prozivkama prisutnih osumnjičenih, tužitelja i advokata odbrane, počelo je suđenje u aferi koja je obilježila 2020. godinu.

Kako navode iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine u potvrđenoj optužnici protiv optuženih, navedena udružena skupina optužena je da je nabavila stotinu komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti COVID-19.

Zbog toga je oštećen budžet i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika ove skupine, dodaju iz Tužilaštva BiH.

Respiratore je iz Kine u aprilu 2020. godine, uvezla firma “F.H. Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Respiratori su u Bosnu i Hercegovinu stigli krajem aprila i koštali su Federaciju BiH 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura).

Četvoro optuženih u predmetu “Respiratori” izjasnili su se da nisu krivi na prvom ročištu koje je održano 29. januara u Sudu BiH u Sarajevu.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je u Sarajevo 24. aprila. Vještačenjem je Tužilaštvo BiH utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu tri dana kasnije.

Iz Federalne uprave civilne zaštite, 23. februara je potvrđeno da je većina dobila odobrenje za upotrebu i mogu se koristiti u medicinskim ustanovama.

 

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare