Počelo suđenje u predmetu propalih vakcina u Prijedoru

Vijesti 01. feb 202211:56 > 12:01 1 komentar
Tanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković iz Prijedora izjasnila se danas pred Osnovnim sudom u tom gradu da nije kriva za krivična djela nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, koja joj se stavljaju na teret zbog propadanja 1.342 doze vakcina protiv kovida 19.

Ročište je vodio sudija za prethodno saslušanje Miroslav Popović, Okružno javno tužilaštvo Prijedor zastupa tužilac LJubo Macanović, a Otković brani advokat Savan Zec.

Odbrana je za glavni pretres najavila četiri svjedoka.

Optužnica tereti Otković, specijalistu epidemiologije, da je od polovine marta do 12. aprila prošle godine u svojstvu službenog lica svjesno prekršila Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i tri interna akta.

Prema optužnici, ona je donijela odluke da se vakcine Sputnik V umjesto u profesionalni frižider/zamrzivač marke “esmas” smjeste u frižider “beko” koji nije namijenjen za profesionalnu upotrebu.

U optužnici se ističe da je ona svjesno donijela i odluku da se rashladni uređaj “beko” priključi na neadekvatan UPS stabilizator zajedno sa još jednim frižiderom, ne obezbjeđujući pritom stalni nadzor nad smještenim vakcinama radi reagovanja i priključenja na agregat u slučaju eventualnog prestanka rada opreme, iako je mogla biti svjesna da usljed toga može doći do štete.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare