Počelo ukrašavanje Sarajeva za Dan državnosti, slijedi višednevni program (FOTO)

Vijesti 22. nov 202212:49 2 komentara
F.Z./N1

Bosna i Hercegovina će obilježiti Dan državnosti u petak, 25. novembra. Praznički duh već se osjeća u glavnom gradu, a Vlada Kantona Sarajevo, gradska uprava i Bosanski kulturni centar najavili su višednevni program obilježavanja jednog od najvažnijih državnih praznika.

Vrijedne radnike smo danas uhvatili na postavljanju žuto-plavih zastavica duž Titove ulice u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Istovremeno, u Sarajevu je održana i press-konferencija na kojoj su iz Vlade KS, gradske uprave i BKC-a najavili višednevni program obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma bosanskohercegovačke novije historije.

Među brojnim najavljenim sadržajima su tematske tribine o važnosti ovog historijskog datuma za Bosnu i Hercegovinu, historijski časovi i akademije.

Učesnici današnje pres-konferencije su naglasili i ulogu partnera u ovom projektu svečanog obilježavanja – Sarajevske filharmonije, SABNOR-a BiH, Televizije Sarajevo i drugih subjekata.

Kantonalni ministar kuture i sporta Samir Avdić izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnje obilježavanje tako bitnog datuma pripremljeno u sinergiji sa svim važnim ustanovama kulture u Kantonu.

Obilježavanje je zapravo već počelo sinoćnjim otvaranjem izložbe fotografija Milomira Kovačevića Strašnog. Njegovi fotosi nastali su usred proteklog rata u opkoljenom Sarajevu na koncertu britanske zvijezde heavy metal scene Brucea Dickinsona.

Stoga je Kovačević bio jedan od učesnika današnje pres-konferencije te su mu ministar Avdić, kao i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zahvalili što je poklonio fotose o historijskoj zabavi održanoj u BKC-u u opkoljenom gradu.

Kovačević je naglasio da je to prvo javno izlaganje ovih njegovih fotografija s jednog od događaja koji su bar na momente pomagali u preživljavanju nepodnošljivih ratnih uvjeta.

Gradonačelnica Benjamina Karić je na pres-konferenciji najavila za 25. novembar, Dan državnosti, podizanje zastave Bosne i Hercegovine na uzvišenju Hum iznad Sarajeva, a potom polaganje cvijeća na više spomen-obilježja u gradu – kod Vječne vatre, na mazarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, spomen-obilježju posvećenom ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva te spomen-parku Vraca.

Istog dana će u Vijećnici biti održana akademija, najavila je također gradonačelnica, čiji dio će biti uručenje priznanja Grada Sarajeva zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Direktor Bosanskog kulturnog centra Jasmin Duraković ističe da ovogodišnje obilježavanje Dana državnosti traje od 21. do 29. novembra pod motom „Vazduh trepti“ te je među brojnim sadržajima najavio izvedbu predstave „Djelidba“ po tekstu Skendera Kulenovića, u režiji Miralema Zubčevića. Bit će to svojevrsna sarajevska premijera ove predstave, planirana za 24. novembar u BKC-u, u izvedbi Narodnog pozorišta Tuzla, rekao je Duraković.

On je za 29. novembar u BKC-u u Sarajevu najavio i književno-muzički događaj „Pero Zubac i prijatelji“, a za 26. novembar muzičko-scenski performans „Rock&Partisan Evergreen“ u Stocu te isti događaj u Sarajevu na sam Dan državnosti BiH, 25. novembar, ispred Narodnog pozorišta.

Svi programi su dostupni građanima besplatno i bit će također najavljeni na facebook stranici BKC-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare