Počeo Festival sevdalinke u Tuzli: Cilj je čuvati sevdalinku kao tradiciju BiH

Vijesti 02. nov 202119:22 0 komentara
N1

Takmičenjem harmonikaša iz BiH i regije počeo je 13. Festival sevdalinke u Tuzli, u okviru kojeg će biti održana i noć izvođača kao i revijalna večer. Cilj održavanja festivala je sačuvati sevdalinku kao tradiciju i baštinu BiH i to u izvornom obliku.

Ljubav prema harmonici 11-godišnji Jasmin Demir naslijedio je od oca.

“To me veoma zanimalo i počeo sam prvo svirati kod njega i on me pitao želim li da me odvede kod pravog profesora. Želio sam, naravno. Volim svirati, zna nekada biti teško ali prebrodim to”, govori nam Jasmin iz Tuzle.

A čime to harmonika privlači sve generacije ?

“Ljepota hramonike je u svemu. Od muziciranja, izvođenja. Sve. Sve je prelijepo u ovom instrumentu”, odgovara Dario Mihaljević iz Zrenjanina.

Mladi hramonikaši rado sviraju sevdalinku i imali su priliku pokazati svoja umijeća u nekoliko kategorija na takmičenju harmonikaša kroz projekat „ Sevdalinka kulturno istorijsko nematerijalno blago“.

“U okviru tog projekta, imamo dvije značajne manifestacije. To je Treće međunarodno takmičenje harmonikaša ‘Sevdalinko harmonikom opjevana’ i 13. Festival sevdalinke ‘Sevdalinko, u srcu te nosim’. Pored raznih seminara, edukacija , javnih tribina, i tako dalje”, saopštio je Dejan Milkunić, direktor Festivala sevdlinke.

“Vidim da je mladi prihvataju i obrađuju na jedan vrlo moderan način, što ja pohvaljujem, ali ako se radi kako treba da se sevdalinka podigne na jedan viši nivo. Ali uvijek sam za ono tradicionalno i pravo kako su nas učili”, govori Ljubo Kešelj, član žirija.

Pjesma sevdalinka je klasična bh. muzička tradicija ali rado slušana i izvođena van granica BiH.

“Primjerice, kod nas u Vranju, još se živi sa sevdahom. Ja sam odrastao sa pjesmom sevdalinkom. Safet Isović i Jovica Petković su ljudi sa kojima sam odrastao. Moj otac harmonikaš je to svirao, ja to sviram i slušam i moj sin sada tako raste”, priča nam Predrag Raimović, član žirija.

Važnost čuvanja ove tradicije ističe još jedan član žirija, Mustafa Šantić.

“Ako Francuz voli svoju šansonu, Grk svoju buzuku, Hrvati tamburicu, Srbi kolo, zašto mi da ne volimo svoju sevdalinku? Svaki napor da se sačuva ta tradicija je za pohvalu”, naveo je Šantić.

Cilj ovog festivala i takmičenja je sačuvati sevdalinku kao kulturno-istorijsko blago BiH i obezbijediti da ona kao takva bude upisana na UNESCO-vu listu nematerijalnih kulturnih dobara za koju već predugo i nepravedno čeka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!