Počeo prvi toplotni val u BiH, meteorologinja N1 donosi prognozu za naredne dane

Vijesti 20. jun 202119:17 0 komentara
N1

Počeo je prvi toplotni val ovog ljeta i već su zabilježene temperature do 40 °C u pojedinim dijelovima BiH. Zbog toga je upaljen žuti meteoalarm za većinu bh. gradova.

Nakon lošeg i promjenjivog vremena – konstantno visoke temperature. Rast temperatura biće nastavljen i do kraja sljedeće sedmice.

Temperature lokalno će ići do 35 a mogu dostići 36-37 u idućim danima…”, istakla je Tea Blažević, meteorologinja N1.

Zbog ovakvih vremenskih prilika mnogi bh. građani spas od vrućina su pronašli na kupalištima i izletištima, dok su neki uživali u šetnji ili u baštama kafića.

A i sutra nas očekuju izuzetno visoke dnevne temperature, čak do 38 stepeni Celzijusa. Stoga je FHMZ za ponedjeljak upalio narandžasto upozorenje za većinu bh. gradova, te je upozorio da su štete i ljudske žrtve moguće.

Ovakve temperature zraka mogle bi kod osjetljivih osoba uzrokovati dodatno jačanje tegoba. Poželjno je reducirati kretanje i izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, te konzumirati dovoljno tečnosti, poručuju biometeorolozi.

Sa druge strane dobra vijest je, kažu meteorolozi, što se prognoziraju i povremeni pljuskovi.

To je prolazno osvježenje, neće tu biti nekakvog jačeg zahladnjenja. Više osvježenja u vidu nestabilnosti u vidu pljuskova. Treba upozoriti da s obzirom na dosta visoke temperature, to može rezultirati pojavom tuče, pa može lokalno da bude izraženijih vremenskih neprilika. S obzirom na kulminaciju vrućine, na tople noći sa minimalnim temperaturama iznad 20, maksimalne su još jučer prešle 35C”, kazala je naša meteorologinja Blažević.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju da je najbolji odgovor tokom ovakvih dana oblačenje laganije i šire odjeće, nošenje šešira, kapa i naočala, te tuširanje prohladnom vodom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!