Počeo rok za konstituisanje vlasti: Može li uloga DF-a biti ključna?

Vijesti 03. nov 202219:32 1 komentar
N1

Za 13 dana sastat će se novi saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Počeo je teći rok za konstituisanje vlasti na svim nivoima. Znamo već šta će biti. Biće svega.

Potvrđivanjem rezulata izbora ništa nije gotovo, naprotiv. Borba za vlast tek predstoji, a sve bi se najviše moglo odraziti na SDA koja bi iz vladajuće, mogla da zapliva opozicionim vodama. U borbi za vlast ne biraju se sredstva, pa tako nije isključena ni kupovina ruku, koja je već postala ustaljena praksa nakon formiranja vlasti u državi, upozoravaju iz SDP-a BiH.

“Mjesta iznenađenjima prilikom izbora za Dom naroda ima. U BiH smo u zadnjih 20 godina vidjeli da svaki izbor u skupštinama, opštinskim vijećima, parlamentima je tajan, za sobom povlači one afere poput “papci”, trgovine uticajem, kupovine zastupnika zato i jesam oprezan u vezi sa svojim izjavama”, naglasio je Irfan Čengić iz ove stranke.

Osam stranaka okupljenih oko Trojke “dogovorili formiranje vlasti bez SDA”

Opozicioni blok iz Federacije BiH pozvao je u ovaj podvig i Demokratsku frontu. A, upravo bi uloga ove partije mogla da bude ključna u formiranju vlasti, posebno na entitetskom nivou, budući da je zbir opozicionih zastupnika u federalnom predstavničkom domu praktično jednak onom kojeg same imaju SDA i DF. No, sigurno je da participacija DF-a ne bi bila prihvatljiva za stranke HNS-a.

Opširnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare