Počeo sastanak političara iz RS sa Vučićem u Beogradu (FOTO)

Vijesti 02. jun 202111:44 2 komentara
Srna

U Beogradu je u toku sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka u ovom bh. entitetu na kojem će razgovarati o imenovanju novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Sastanku prisustvovuju i predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, te predstavnici parlamentarnih stranaka u ovom bh. entitetu.

Srna

Predsjednica RS uputila je pismo predsjedniku Srbije u kojem je zatražila da organizuje sastanak na kojem će biti razgovarano o, kako je navela, spornom imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

Ona je u pismu navela da su u Sarajevu ambasadori zemalja članica PIC-a imenovali Schmidta na poziciju, ali je navela da je grupa ambasadora u BiH “bez ikakvog pravnog osnova, prisvojile sebi pravo da službeno imenuju visokog predstavnika čija je funkcija ustanovljena isključivo voljom strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma”.

Srna

Cvijanović navodi da je ovaj čin izazvao zabrinutost i protivljenje institucija i političkih aktera u RS, te da je konstatovano da je potreban sastanak sa Vučićem.

Sastanku u Beogradu prisustvovuje i predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare