Početkom nove godine ulice Mostara bi trebale biti pod 24-satnim nadzorom

Vijesti 16. nov 202119:04 > 21:29 0 komentara
N1

Iako se na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Mostara danas nije našla tačka o sigurnosnoj situaciji, povodom posljednjih huliganskih nereda u kojima je jedna osoba zadobila povrede opasne po život, vijećnici su usvojili Zaključak o donošenju Programa mjera u borbi protiv huliganstva i huliganskih izgreda na ulicama Mostara. Da bi sigurnosna situacija u gradu bila zadovoljavajuća potrebna je, tvrde, pomoć viših nivoa vlasti.

Prijedlog vijećnice Irme Baralije da se na dnevni red sjednice Gradskog vijeća uvrsti tačka o sigurnosonoj situaciji u gradu danas nije prošao, iako je obaveza gradonačelnika, tvrdi Baralija, informisati javnost o tome šta se poduzelo po pitanju huliganskih nereda.

“U okviru te tačke tražila sam da gradonačelnik i predsjednik Vijeća podnesu izvještaj o tome šta je bilo sa onim preporukama i zaključkom koje smo mi davno, još u šestom mjesecu, usvojili a tiču se prevencije nasilja na našim ulicama i slično. Što se mene tiče, naš stav je takav da je to samo mrtvo slovo na papiru”, rekla je vijećnica u Gradskom vijeću Mostara, Irma Baralija.

I dok niti jedna stavka iz prvog Zaključka nije realizovana, Vijeće donosi novi Zaključak kojim se, između ostalog, traži poduzimanje svih mjera i radnji na otkrivanju i kažnjavanju organizatora huliganskih divljanja, kadrovsko jačanje i prijem dodatnih policisjkih službenika, zajedno s rješenjem pitanja izbora komesara. Mogućnosti, kaže predsjednik Vijeća, ima, samo je pitanje volje.

“Nadležnosti Grada Mostara jesu male, ali postoje stvari koje možemo. Bitno je da formiramo radnu skupinu ili komisiju koja će sagledati sve zakonske mogućnosti i prijedloge uputiti prema Gradskom vijeću, pa onda i višim instancama vlasti gdje se može tražiti i donošenje zakona o zabrani huliganstva”, rekao je Salem Marić, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Grad Mostar nema velike mogućnosti za poduzimanjem konkretnih koraka, poručuje gradonačelnik, jer sigurnost spada u nadležnost kantona.

“Mislim da je problem ozbiljniji i trebat će nam pomoć većih razina vlasti da u gradu napravimo situaciju da je sigurno. Neću reći da je nesigurno, ali mi imamo situaciju da imamo s vremena na vrijeme takve incidente”, saopštio je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Početkom nove godine ulice Mostara bi trebale biti pod 24-satnim nadzorom. To će, kako je poručeno, predstavljati početak mjera u sprečavanju huliganskih incidenata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!