Počinje masovna vakcinacija u Republici Srpskoj

Vijesti 21. jul 202118:50 3 komentara

U Republici Srpskoj na raspolaganju je pet vakcina, oko pola miliona vakcina bit će raspoređeno po domovima zdravlja. Pojedine vakcine već se mogu primiti i bez zakazivanja. Vakcinišu se ubrzano i prosvjetni radnici. Očekuje se da ako epidemiološka situacija bude povoljna, da će u septembru đaci sjesti u školske klupe uz pun čas od 45 minuta.

Vaspitači u vrtićima, učitelji, nastavnici, pomoćno osoblje u školama. Svi oni u redovima za vakcinaciju, bez dileme.

“Želim sebe prvenstveno zaštiti, samim tim i svoje vaspitanike, radim sa velikim brojem djece. Također na posao idem javnim prevozom, pa sam se odlučila za vakcinaciju”, kazala je Željka Grmuša, vaspitačica.

“Prosto želim da se zaštitim. Sasvim je normalna vakcinaija, 21. je vijek, želim putovati. Radimo i sa djecom, trebamo se zaštiti”, dodala je Sandra Kuzmić, pedagogica.

Đaci u klupama od septembra u normalnom ritmu?

Stigao je i taj momenat da se prosvjetni radnici masovnije vakcinišu. Jer su konačno obezbijeđene veće količine vakcina u Republici Srpskoj. Ostaje i otvoreno pitanje hoće li 1. septembra đaci u klupe po ustaljenom ili novom-normalnom ritmu?

“Upravo zbog toga kako bismo se svi vratili u školske klupe, na časove po 45 minuta, avgust mjesec moramo iskoristiti za masovnu vakcinaciju stanovništva”, kazala je Natalija Trivić, ministrica prosvjete RS.

A kako masovno izgleda? Slike sa banjalučkog sajma prikazuju stotine ljudi koji bez zakazivanja čekaju prvu dozu Sputnika.

RS donirala vakcine Federaciji BiH

Republički štab za vanredne situacije donio je odluke o raspodjeli 290.000 doza Sinofarm vakcina, više od 93.000 Pfizera, oko 64.000 AstraZeneca, te 75.000 doza prve i 25 000 doza druge komponente Sputnika V. Republika Srpska donirala je Federaciji BIH, 15.200 doza AstraZeneca vakcine, između ostalih se pomažu i Tuzla, Bosansko Grahovo, Glamoč, Bosanski Petrovac i Drvar.

“Druga komponenta Sputnika je stigla u RS. Trenutno je na analizi u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Od ponedjeljka pretpostavljam da ćemo moći izvršiti revakcinaciju onih koji još nisu dobili drugu dozu”, kazala je Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravlje.

Delta soj se brzo širi, a to što nije izolovan u ovom entitetu ne znači da ga nema. Zato upozorenja – vakcinišite se:

“Mi u ovome trenutku imamo potencijalnu mogućnost Delta soja, koji ima mnogo veću transmisiju. Jednako se širi i među mlađom i starijom populacijom. Bitno nam je da su osobe vakcinisane, da ne razviju težu kliničku sliku”, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravlje RS.

U RS je na terenu do sada raspoređeno oko 500.000 doza vakcina. Sa prvom dozom vakcinisano je 192.000 osoba, a u potpunosti 110.000 građana. U to, kaže resoni ministar Alen Šeranić ne ulaze oni koji su se vakcinisali u susjednoj Srbiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare