Počinje nastava: U BiH se dijele besplatni udžbenici, a troškovi i dalje veliki

Vijesti 30. aug 202206:46 0 komentara

Učenici su ponovo u školskim klupama od prvog septembra. Najveća briga roditeljima je kako obezbijediti sav potrebni materijal. Širom Bosne i Hercegovine dijele se besplatni udžbenici osnovcima, kako bi se barem ovaj teret skinuo sa leđa roditelja. No, troškovi su i dalje veliki.

Nova školska godina je pred vratima, a sa njom se vraćaju i brige roditelja. Izdvajanje sredstava za sveske, ruksake, olovke, bojice, linijare i još mnogo materijala, da bi učenik krenuo u novu školsku godinu. Elma je majka troje djece i kako kaže, da bi kupila samo osnovno, potrebno je više od 300 KM, za jedno dijete.

“Njihovo opremanje će koštati sa kupovinom tena koje moraju biti adekvatne za fiskulturne sale, do kupovine samo jednih pantalona i jedne majice da bi mogao otići, plus onaj dodatni materijal blokovi i sve što je potrebno za likovno, plus tehničko, plus informatika, i sigurno knjige za engleski nećemo dobiti besplatne, uvijek smo do sada kupovali, sigurno će me koštati po djetetu oko 350 KM, bez knjiga. Ruksake i ne spominjem, jer ćemo koristiti prošlogodišnje”, kazala je Elma Dizdarević iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

Često se desi da se kućni budžet roditelja i želje djece ne podudaraju, a i nastavnici znaju dati instrukcije kakav pribor treba kupiti. Zbog čega isti, rezultira velikim finansijskim troškovima.

Troškovi će ove godine biti i veći, s obzirom na to da su, uslijed inflacije, porasle i cijene.

“Roditelj kao i svaki roditelj pokušava da ugodi djetetu i da mu obezbijedi sve što može. Najviše se kupuje školski pribor. Minorna je razlika u cijenama ove godine i prošle godine, znate da je sve poskupilo. Možete obezbijediti školski pribor za dijete od 50 do 150 maraka. Komplet da ga opremite za školu”, naveo je Kenan Đipa iz knjižare Svjetlost.

Da bi se olakšalo roditeljima, Vlada Kantona Sarajevo obezbijedila je besplatne udžbenike za učenike od petog do devetog razreda. Ovakvu inicijativu imali su i drugi kantoni. Direktor sarajevske škole Aneks, Omer Begović, kaže da knjige spremno čekaju učenike.

“U četvrtak kad dođu, zadužit će prema određenim spiskovima reversu, potpisat će učenici i roditelji. Knjige su obavezne da se čuvaju i da ih dogodine i naredne generacije koriste”, istakao je Omer Begović, direktor OŠ “Aneks” iz Sarajeva.

“Udžbenici koji se namjerno unište, koji se izgube, kompenziraće se šteta kao i za svaku drugu imovinu. Mi pratimo rast učenika u KS, i sad možemo dokupiti nedostajući, oštećeni”, naglasila je Naida Hota – Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS.

Za 85.000 osnovaca u Republici Srpskoj obezbijeđeni su udžbenici i prijevoz za one koji su udaljeni od škole četiri kilometra ili više.

“Vlada Republike Srpske ove godine daje besplatne udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, učenike pobjednike republičkih takmičenja, i učenike koji su treće i svako naredno dijete u višečlanim porodicama”, dodala je Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS.

Učenicima od petog do devetog razreda, uglavnom su gradovi i lokalne zajednice obezbijedile knjige. Roditelji prvačića, iako imaju manje troškove, brige su veće. Kako će se mališani snaći prilikom prvog susreta sa učiteljicom, novim drugarima i školskim obavezama.

“Uvijek kažem roditeljima, kada završim testiranje, bit će 1. septembra prijem prvačića, prošetajte do škole pa vidite kad je to, oglasit ćemo na oglasnim pločama, jedan od razloga je taj, da dijete upozna, da vidi”, pojasnila je Mirsada Tukulija, pedagogica iz OŠ “Saburina” Sarajevo.

U školske klupe učenici širom Bosne i Hercegovine, vraćaju se za tri dana. Ponovo živa riječ i redovna nastava, koju je tokom dvije pandemijske godine, priželjkivala većina roditelja i nastavnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!