“Počivaj u miru, generale Jovan Divjak”, oproštaj Nelsona i Sattlera

Vijesti 13. apr 202115:45 > 14. apr 2021 11:32 0 komentara
Jovan Divjak komemoracija
Jovan Divjak (Twitter)

Jovan Divjak, penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine i prvi nosilac iz države najvišeg francuskog ordena "Legije časti" sahranjen je danas u Sarajevu.

Od Divjaka oprostila se porodica, prijatelji, mnogobrojni saborci, građani Sarajeva. Predstavnici međunarodne zajednice u BiH također su prisustvovali posljednjem ispraćaju.

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH, na Twitteru je napisao: “Počivaj u miru, generale Jovan Divjak”. Današnju komemoraciju u Narodnom pozorištu, u Divjakovom voljenom Sarajevu, nazvao je “dirljivom”.

Američki ambasador Eric Nelson je također podijelio fotografiju sa komemoracije u Narodnom pozorištu. “Doviđenja, generale Divjaku”, napisao je.

Jovan Divjak i pismo

Jovan Divjak posljednjih godinu i po svoga života pisao je oproštajno pismo za koje su znali samo njegovi najbliži. Pročitao ga je njegov unuk Gregor Divjak. Poručio je kako je njegov život u Sarajevu bio sretan i bogat.

“Na sahranama i dženazama obraćanje počinje s ‘bio je dobar čovek’. Kakav sam bio, to vi prisutni najbolje znate. Ovakav i onakav, ali sam siguran da sam bio moralan i skroman čovek. Tako sam odgojen u porodici majke Emilije i oca Dušana. Tako smo supruga Vera i ja odgajali Želimira i Vladimira. Vrhunac u životu doživeo sam u izjavi unuka Gregora koji je napisao ‘deda, ponosan sam na tebe'”, navodi se, između ostalog, u pismu.

Poruka Sarajlijama

“Drage Sarajlije, pola stoljeća života među vama. Od komšija, mog frizera, krojača, prodavača, prodavačica u prodavnicama, na pijacama, prodavača novina, vas koji radite u institucijama kulture, umetnosti, sporta – ogromno hvala. Bio sam jedan od vas. S vama i u sunčana i kišna vremena. Nema boljih ljudi, osim ponekog s kojim smo supruga Vera i ja imali najtopliju komunikaciju. Dani života u Sarajevu su bili dani ljubavi i međusobnog poštovanja i uvažavanja. Izvinjavam sam ako se nekad nekoga, nikada s namerom, povredio. Halalite mi, kako se to kaže na ovim prostorima. Pustio sam suzu trenutak pre nego sam sklopio oči, pustite je i vi sada. Neka mi je sretna bosanska zemlja s ljubavlju koju nosim sa sobom. Vaš Jovan, Bosanac, Hercegovac, sa dna kace”, zaključuje u oproštajnom pismu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!