Podaci MUP-a: Za tri godine migranti izvršili 286 krivičnih djela u KS

Vijesti 28. jan 202114:03 2 komentara
Općina Stari Grad Sarajevo

Tokom protekle tri godine 307 migranata osumnjičeno je za različita krivična djela koja su počinjena na području Kantona Sarajevo.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova KS, koji su navedeni u Informaciji dostavljenoj Skupštini KS, zbog popunjenosti kapaciteta, kulturoloških razlika, lošeg imovnog stanja kod migranata nerijetko, unutar prostora samih prihvatnih centra, dolazi do narušavanja javnog reda i mira, te izvršenja krivičnih djela, pri čemu su najzastupljenija krivična djela protiv života i tijela, te iz oblasti imovinskog kriminaliteta.

U 2018. godini počinjeno je 58 krivičnih djela za koja se sumnjiči 99 migranata. Među tim djelima su pokušaj ubistva, otmica, silovanje, razbojništva i krađe. U 2019. godini počinjeno je 113 krivičnih djela za koja se terete 109 migranata. Za razliku od prethodne godine, migranti su osumnjičeni i za djela nanošenje teških i lakših tjelesnih povreda, ugrožavanje sigurnosti, bludne radnje, napad na službenu osobu itd. U prošloj godini počinjeno je 115 krivičnih djela za koja se terete 99 migranta. Među njima su i četiri ubistva.

U Izvještaju se navodi kako je jedan od najvećih problema s kojima se policijski službenici susreću nemogućnost utvrđivanja i potvrđivanja identiteta pa je samim time otežano i procesuiranje počinilaca krivičnih djela i prekršaja. Također, otežana je komunikacija, prvenstveno zbog jezične barijere i odbijanja saradnje s policijskim službenicama.

MUP KS je donio zaključke u kojima ističe nedostatak ljudskih i materijalno-tehničkih kapacieta te zahtijevaju hitno rasterećenje prihvatnog kampa Blažuj s obzirom da je tamo smješteno preko 3.000 migranata, a kapaciteti su 2.400.

Traži se i izmještanje prihvatnih centara van urbanih zona, a kao prijedlog se navodi otvaranje kasarne Bijambare.

Predlažu smještanje prihvatnih centara širom BiH, ali uz granicu kako bi se spriječio prodor na teritoriju BiH i olakšao rad Službe za poslove sa strancima.

“Inicirati hitne izmjene i dopune Zakona o prekršajima FBIH, gdje je neophodno predvidjeti mogućnost procesuiranja po osnovu procesne identifikacije u smislu stvaranja uslova za pokretanje i vođenje prekršajnog postupka, kojim bi se sankcionisanjem osoba-migranata koji čine djela sa blažim oblicima društvene opasnosti (prekršaje) postigao značajniji rezultat u prevenciji krivičnih djela, a nivo sigurnosti stanovništva podigao na jedan viši standard”, jedan je od zaključaka.

Traže se i hitne izmjene Zakona o azilu i Zakona o strancima, kao i propisa kako bi se omogućilo djelovanje inspekcijskih organa.

“Bez odlaganja preduzeti odgovarajuće mjere i uputiti inicijative prema Ministarstvu sigurnosti BiH, lOM-u, te instancama na državnom nivou na osnovu kojih bi se spriječilo dalje nekontrolisano prebacivanje, prijem i smještaj migranata u pihvatne centre na području Kantona Sarajevo”, zaključuju iz MUP-a KS.

U izvještaju se navode i detaljne informacije o događaju od 20. januara kada je izbio sukob između migranata u kojem su povrijeđeni policijski službenici MUP-a KS te uposlenik IOM-a. Oštećena su 24 motorna vozila.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare