Kao 15-godišnjak napustio BiH: Podignuta optužnica protiv Jahje Vukovića

Vijesti 13. jan 202108:24 > 08:27 1 komentar
N1

Tužitelj Odsjeka za terorizam, podigao je optužnicu protiv Jahje Vukovića rođenog 1999. godine u Bihaću, izručen Bosni i Hercegovini 22.10.2020. godine, od kada se nalazi u pritvoru. Optuženi Vuković Jahja (1999.) zv. “Abdulaziz” tereti se da je od 2014. do 2020. godine, boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama terorističke organizacije “Al Nusra Front”  koja je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom.

Optuženi se tereti da je dana 16.06.2014. godine, napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca, otputovao avionom u R Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi terorističkim skupinama koje djeluju na tom području.

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije “Džebatul Nusra front“ (“Al Nusra Front”) i terorističkim skupinama koje djeluju na području Sirije a koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim  oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.
U optužnici se navodi da je optuženi na navedenom području boravio zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, te pod imenom „Abdulaziz“ sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga „Džebatul Nusra front“.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura tzv.”ISIL”-a nakon čega se skrivao na području R Turske, gdje je lociran, lišen slobode i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke skupine i pružao pomoć terorističkoj skupini, čime je počinio kazneno djelo-Organiziranje terorističke skupine iz članka 202d., stavak 2. u svezi sa stavkom 1., a sve u svezi sa člankom 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i svjedoka sa mjerama zaštite te prilaganjem materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare