Podignuta optužnica protiv komandira jedinice „Nikačevi“ za zločine u Foči

Vijesti 24. dec 202110:19 > 10:25
Fena

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv  Miodraga Nikačevića zvanog „Zunđa“ i „Nikač“, rođenog 1964. godine u Čajniču. Optuženi se tereti da je, u vremenskom periodu od sredine mjeseca aprila do kraja septembra 1992. godine, u vrijeme širokog i sistematskog napada VRS, vojnih, paravojnih i policijskih snaga na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području opštine Foča, vršio progon civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, postupajući suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

“U okviru progona optuženi se tereti da je učestvovao u prisilnom nestanku dva lica bošnjačke nacionalnosti, među kojima i maloljetnog dječaka, nečovječnom postupanju, ubistvu 10 civila, pomagao u prisiljavanju dvije žrtve na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje-silovanje, te nezakonitom zatvaranju i prisilnom preseljenju civila bošnjačke nacionalnosti. Prema navodima optužnice, optuženi je vršio progon i na način da je kao komandir specijalne jedinice zv. „Nikačevi“, kao nadređeno lice znao da su njegovi podređeni pripadnici jedinice počinili nečovječna postupanja i ubili zarobljene civile, te nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce tih djela”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. u vezi sa članovima 29., 31. i 180. Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 70 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad