Podignuta optužnica protiv pet osoba za ratni zločin na području Rogatice

Vijesti 17. maj 202209:16 > 09:33 0 komentara
F.Z./N1

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Zorana Neškovića, rođenog 1965. godine u Rogatici, Pante Pantovića, rođenog 1948. godine u Sarajevu, Slaviše Đerića, zv.”Đera”, rođenog 1973. godine u Rogatici, Nenada Ujića, rođenog 1972. godine u Rogatici i Pere Despeta, rođenog 1963. godine u Rogatici.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u drugoj polovici 1995. godine, kao pripadnici Vojne policije VRS, optuženi Nešković u svojstvu komandira zatočeničkog objekta u kapacitetima poljoprivrednog dobra “Rasadnik” u Rogatici, a ostali optuženi u svojstvu stražara u pomenutom objektu, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da je u navedenom objektu, krajem mjeseca jula 1995. godine, bilo zatočeno civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti sa područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, više od 40 zatočenika, među kojima najvećim dijelom starijih lica starosti od oko 60 godina, dva maloljetna lica, kao i više od 10 lica kojima je bila potrebna ljekarska pomoć, a koji su oteti iz konvoja pod pratnjom međunarodnih snaga, na putu Žepa –Kladanj.

Optuženi se terete da su vršili višestruko premlaćivanje, pljačkanje, seksualno zlostavljanje i ponižavanje i druge vrste teškog zlostavljanja zatočenika, a većina žrtava zadobila je teške fizičke i psihičke povrede i narušenja zdravlja, čije posljedice i danas osjećaju.

Također, optuženi se terete za ubistvo jednog zatočenika koji je bio vjerski službenik, koji je izveden iz objekta i ubijen pucanjem iz vatrenog oružja.

Optuženi se terete za krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav. 1. preuzetog KZ SFRJ, a navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 45 svjedoka, od čega trisvjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, dva vještaka i prilaganjem više od 150 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!