Podignuta optužnica protiv zapovjednika čete Vojne policije Zvorničke brigade

Vijesti 24. nov 202213:13 1 komentar
F.Z./N1

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Miomira Jasikovaca, rođenog 1968. godine u Zvorniku, državljnanina Srbije, a zbog ratnih zločina za koje se tereti da je počinio u svojstvu zapovjednika čete Vojne policije Zvorničke brigade VRS.

Kako se navodi u optužnici, one se tereti da je “sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, tako što je u periodu od 13.7. do 15.7. 1995. godine, zajedno sa pripadnicima Vojne policije kojima je bio nadređeni, odlazio na lokacije gdje je bio zatočen veliki broj muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti sa područja Srebrenice, gdje su pripadnici Vojne policije sudjelovali u zatočenju, transportu i strijeljanjima i ubojstvima žrtava”.

U optužnici se navodi da su optuženi, kao i njemu podređeni pripadnici Vojne policije sudjelovali u zatočenju, transportu na mjesta strijeljanja kao i ubojstvima zatočenika ne lokalitetima u blizini škole u Orahovcu gdje je strijeljano više od 800 žrtava, brani u Petkovcima gdje je strijeljano više od 700 žrtava i lokaciji šljunkare u Kozluku, gdje je strijeljano više od 800 žrtava.

“Navode optužbe, tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 83 javna svjedoka, 16 svjedoka uz mjere zaštite, među kojima i svjedoci koji su dali iskaz u postupcima u MKSJ / MRMKS, iskazima više stručnih vještaka, među kojima su i međunarodni eksperti koji su sudjelovali u otkrivanju masovnih grobnica, dokumentima i materijalima dobijenim u suradnji sa MKSJ /MRMKS, te prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza. Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo- Genocid iz članka 171. točka a) i b), Kaznenog zakona BiH”, navode iz Tužiteljstva BiH..

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare