Podignuta optužnica za korupciju protiv službenika u Vladi Brčko distrikta

Vijesti 06. apr 202216:11 0 komentara
N1

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Ferhata Ćejvanovića (54), službenika u Vladi distrikta, zbog sumnje da je u postupku dodjele poticaja za poljoprivrednu proizvodnju od stranke tražio i uzeo novac u iznosu od 1.000 KM.

Po okončanju još jedne antikorupcijske istrage u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, šef Pododjela za poljoprivredu optužen je za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, stoji u saopćenju iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Optužnicom Ćejvanoviću se stavlja na teret da se u dva navrata sastao s punomoćnikom podnositelja zahtjeva za poticaj tražeći od njega novac da bi za stranku ishodovao pozitivno rješenje.

Kako se navodi u optužnici, on je, nakon što je E.F. podnio uredan zahtjev, tvrdio kako navodno ima određenih problema u tom predmetu, ali da ih on može riješiti utjecajem na službenika koji je preuzeo obradu zahtjeva, za šta je tražio 1.000 KM.

“On je, dakle, zahtijevao i primio nagradu za sebe da korištenjem svog stvarnog službenog položaja posreduje da odgovorno lice u institucijama Brčko distrikta BiH izvrši službenu radnju”, zaključuje se u optužnici.

Ćejvanović je uhapšen 17. februara 2020. godine u operativnoj akciji Policije Distrikta kodnog naziva “TEMPO” u trenutku kada mu je E. F. pri izlasku iz objekta benzinske pumpe Gazprom u Brčkom, gdje su se prethodno sastali, dao traženi novac.

Odmah je predan Tužilaštvu na čiji mu je prijedlog određen pritvor, a uslijed opasnosti da će ponoviti krivično djelo i utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Iako mu je po isteku jednog mjeseca pritvor odlukom suda ukinut, Tužilaštvo i Policija nastavili su zajedničku antikorupcijsku, ali i financijsku istragu, prikupivši dokaze za podizanje optužnice, te za oduzimanje nezakonito stečene imovine od optuženog.

“Finansijskom istragom utvrđeno je da Ćejvanović posjeduje imovinu u vrijednosti od 256.258 KM, za koju nema dokaz o zakonitom osnovu stjecanja. Pred Osnovnim sudom Tužilaštvo je optužilo Ćejvanovića za krivično djelo ‘Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem’ s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Usto, zbog utvrđene očigledne nesrazmjere između zakonitih prihoda i imovine optuženog stečene od 2001. godine, Tužilaštvo je predložilo da sud od optuženog oduzme četiri stana, tri u Tuzli i jedan stan u Brčkom”, stoji u saopćenju iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Optužnica je potvrđena pred Osnovnim sudom u Brčkom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!