Podignuta optužnica za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor Varoši

Vijesti 23. dec 202109:40 0 komentara
Fena

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Zdravka Samardžije rođenog 1954. godine u Sanskom Mostu.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB Banja Luka, komandujući jedinicom zajedno sa Ljubanom Ećimom i drugim osobama iz struktura vojske i policije, učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši i okolnih mjesta.

Optužnicom je obuhvaćeno nezakonito zatvaranje i progon više stotina osoba, kao i strijeljanja i ubistva više desetina osoba koje su ubijene na različitim lokacijama, među kojima je bilo i djece kao i osoba starije životne dobi.

Također, optuženi se tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih povreda, koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, paljenje kuća i uništavanje imovine protjeranih civila.

Optužnica obuhvata i razaranje, pljačkanje i uništenje 16 džamija, katoličkih crkvi i drugih vjerskih objekata, među kojima i objekata starih više stotina godina, koji predstavljaju kulturno-historijske spomenike.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnost, a krivnju optuženog tužilaštvo će dokazivati pozivanje više od 270 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!