Baby Steps: Omogućiti porodiljama pratnju prilikom poroda u cijeloj FBiH

Vijesti 09. dec 202214:09 0 komentara
N1

Udruženje Baby Steps održali traži da se porodiljama omogući pratnja prilikom poroda u svim porodilištima u Federaciji Bosne i Hercegovine, s ciljem poboljšanja uslova i smanjenja stope korupcije u porodilištima. Peticiju koju su danas dostavili nadležnom ministarstvu je potpisalo, navode, 10.000 građana.

Nadležnima su dostavili i publikaciju “Omogućavanje pratnje na porodu u porodilištima u BiH” koja je rezultat istraživanja Udruženja BABY STEPS iz ove godine, a koje daje osvrt na stanje u vezi pratnje na porodu u porodilištima u Bosni i Hercegovini – iz perspektive porodilišta i iz perspektive porodilje, te u konačnici daje i preporuke za bolnice i nadležne vladine ustanove kako poduzeti konkretne korake ka uvođenju pratnje na porodu u porodilišta koja nemaju ranije definisane interne akte koji regulišu ovu oblast.

N1

“Isticanje ovih problema kao najvećih problema zdravstva govori o njihovoj težini i rasprostranjenosti. Loši uslovi u porodilištima i akušersko nasilje su temelj mnogih drugih problema sa ovim segmentom zdravstva, između ostalog i problema korupcije u porodilištima. Upravo zato ovom Inicijativom želimo potaći Ministarstvo da poduzme konkretne korake poboljšanja uslova u porodilištima kroz uvođenje mogućnosti pratnje na porodu u svim porodilištima. Ovo je korak koji zahtijeva minimalna ulaganja, a rezultiraće drastičnim poboljšanjem uslova poroda i poboljšanjem porođajnih iskustava, kako za porodilju tako i za osoblje, što je naučno utemeljeno. Takođe ovo je i antikoruptivni mehanizam i to po dva osnova. Prvo direktno jer porodilja nije ostavljena sama što najčešće bude prvi korak ka „čašćenju“ od strane porodice porodilje da bi je neko pripazio. Drugo indirektno jer pratnja na porodu dovodi do poboljšanja uslova u porodilištima i većeg poštivanja prava porodilje, koja time ima podršku u svakom smislu, što dugoročno smanjuje korupciju čiji su osnovni uzroci upravo loši uslovi u porodilištima”, naveli su.

Od Federalnog ministarstva zdravstva traže da sprovedu sljedeće aktivnosti:

– Razvoj Procedura za omogućavanje pratnje na porodu u svim porodilištima u FBiH, čime de se direktno osigurati bolji uslovi na porodu. “Navedeni akt treba da bude jedinstven za sva porodilišta na području Federacije BiH, da ne pravi diskriminaciju u pogledu tipa poroda (prirodni porod ili carski rez), te da se pripremi u saradnji sa stručnjacima iz oblasti medicine, sa posebnim fokusom na preporuke svjetskih udruženja ginekologa i akušera, te ekspertima za zaštite prava porodilja, kao i nevladinim sektorom. Osim samog donošenja procedura, nužno je sprovesti uvođenje istih u sva porodilišta kroz definisanje jednoznačnih internih akata, te vršiti nadzor poštivanja odredbi od strane porodilišta.

– Praćenje i monitoring implementacije Procedura za omogućavanje pratnje na porodu u porodilištima, odnosno javnim zdravstvenim ustanovama, kako je propisano zakonskim odredbama

– Edukacija osoblja porodilišta o benefitima i načinu provođenja odluka vezanih za omogućavanje pratnje na porodu, gdje će aktivnosti biti usmjerene prema medicinskom osoblju, sa fokusom na preporuke i prednosti pratnje na porodu i za samo osoblje i porod, zatim odgovornosti i senzibilnosti osoblja, vodeći računa o odnosu modi između doktora i porodilje u porodilištu, ali i fokusom na etički kodeks i moralne odgovornosti medicinske struke.

– Informisanje i edukacija šire javnosti o mogućnosti pratnje na porodu, kroz promotivne aktivnosti usmjerenim široj javnosti kroz razne načina informisanja putem odgovarajućih sadržaja o benefitima pratnje na porodu te prava i mougućnosti iste u porodilištima. “Podsjećamo da je funkcija svih državnih ustanova usluga društvu i unaprijeđenje stanja društva. Podsjećamo Vas na odgovornosti i obaveze koje imate prema građanima i društvu. Zbog toga tražimo da navedene mjere budu razmotrene i sprovedene u svim porodilištima u Republici Srpskoj u toku naredne kalendarske godine. Institucije moraju da nadziru ustanove kojima su nadređene – dokle god institucije budu prebacivale odgovornost jedna na drugu i izjašnjavale se kao nenadležne, porodilje će da svoje porode pamte kao traumatična iskustva, a Evropska komisija će da o našem zdravstvu izvještava kao o sektoru koji koči naš ulazak u Evropsku uniju. Za kraj, ne možemo da ne spomenemo natalitet koji je jedna od najreferentnijih pokazatelja općeg zdravlja društva i indikator koji je od krucijalnih važnosti za državu. Zastrašujući su podaci našeg rada o direktnom uticaju stanja u porodilištima na natalitet. Zastrašujuće i tužno je što porodilje iz straha ne odlučuju dalje širiti porodicu, jer traume koje nose iz porodilišta ne žele

ponoviti”, navodi se.

Potom su uputili poruke nadležnima.

“Vratimo povjerenje u zdravstveni sistem! Vratimo povjerenje u medicinsku struku! Krajnje je vrijeme za reakciju i unaprijeđenje – dok još nije kasno”, poručuju iz Udruženja Baby Steps.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!