Podnesen Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS

Vijesti 13. apr 202212:42 > 14:36 0 komentara
F.Z./N1

Dževad Mahmutović, koji je ispred šestorice delegata Doma naroda PSBiH podnio Ustavnom sudu BiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS, pojasnio je za N1 šta se sve našlo u zahtjevu i šta očekuje od Ustavnog suda. "Radi se o prioritetnom pitanju, bojim se da je u posljednje vrijeme Ustavni sud BiH otišao u mirnu luku.. a oni koji napadaju državu ne miruju", poručuje Mahmutović.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt jučer je donio odluku kojom se obustavlja primjena Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske, a koja je stupila na snagu odmah po objavi OHR-a. Schmidt je donio i odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH. Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice je danas ispred Kluba delegata državnog Parlamenta podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti upravo Zakona o nepokretnoj imovini.

“To je zahtjev koji je potpisalo šest delegata u Domu naroda PSBiH – cijeli klub Bošnjaka i Zlatko Miletić. On sadrži argumentaciju koju smo i ranije koristili kada smo štitili državnu imovinu Bosne i Hercegovine. Osvrnuli smo se na kontinuitet BiH, pomenuli smo i dosadašnje odluke Ustavnog suda BiH po pitanju državne imovine. Ovo je šesti put da entitet RS pokušava da državnu imovinu jednostrano riješi, a Ustavni sud BiH je rekao da se to pitanje može jedino rješavati u Parlamentu BiH. Vidjet ćemo kako će ovaj zahtjev biti tretiran od Ustavnog suda BiH, ali mislim da se radi o dosta prioritetnom pitanju”, govori Mahmutović za N1.

Ipak, Mahmutović izražava skepsu, jer, kako kaže, Ustavni sud BiH u posljednje vrijeme se ne upušta u slična pitanja.

“Čini mi se da je, zbog napada na Ustavni sud BiH zbog zadnjih odluka, da su otišli u mirnu luku i pokušali da spuste loptu. Ipak, oni koji napadaju BiH i Ustavni sud se ne odmaraju”, naglašava Mahmutović.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Mahmutović je pozvao rukovodstvo RS da se sjedne za stol i pokuša dogovoriti Zakon o državnoj imovini.

“Pitanje državne imovine je pitanje kontinuiteta, integriteta i suvereniteta države BiH, a znamo da je današnja politika RS zapravo politika secesije i politika koja ne priznaje ovo sve navedeno. BiH je nastala prije mnogo vijekova, i nekima je sada problem što će se ovim zakonom kontinuitet države priznati na još jedan eksplicitan način”, izjavio je Mahmutović.

Poručuje da će ovakvi stavovi otežati i položaj građana RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!