Podnesena krivična prijava protiv novinara Tanjuga zbog negiranja genocida

Vijesti 10. nov 202108:40 > 09:56 7 komentara
N1/ Tanjug

Istitut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnio krivičnu prijavu protiv novinara Tanjuga, Marka Ivasa zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Novinar Tanjuga, Marko Ivas je u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željke Komšića, u Sarajevu 09. 11. 2021. tokom intervjua negirao genocid u Srebrenici koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine objavljen u “Službenom glasniku BiH”, broj: 46/21).

Kao dokaz iznijetih tvrdnji IGK je predao materijalni dokaz iz medija u kome se jasno i nedvosmisleno vidi negiranje genocida u Srebrenici, što je krivično djelo.

Podsjetimo, član predsjedništva BiH Željko Komšić prekinuo je intervju za Tanjug nakon što je novinar genocid u Srebrenici nazvao “strašnim zločinom” te rekao da se ne slaže sa presudama Međunarodnog suda u Hagu.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare