Poduzimanje mjera: Novalić i Miličević razgovarali s kantonalnim premijerima

Vijesti 21. mar 202114:42 4 komentara
Fadil Novalić (FENA)

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić i dopremijerka Jelka Miličević, danas su održali online sastanak s premijerima kantona kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji i zajednički procijenili dalje poduzimanje mjera.

Nakon što su kantonalni premijeri iznijeli podatke o stanju izazvanom pandemijom, složili su se da se broj zaraženih, nakon što je danima rastao, počeo smanjivati i stagnirati u zadnja dva dana, što je protumačeno kao rezultat mjera, odnosno da su građani shvatili ozbiljnost situacije i svojim odgovornim ponašanjem doprinjeli tome.

Najmanji broj zaraženih i dalje je u Unsko-sanskom kantonu što je premijer Mustafa Ružnić objasnio provođenjem mjera i velikim angažmanom policijskih snaga koje pomažu u tome, naglašavajući da bi potpuni lockdown u ovom trenutku imao pogubne posljedice po ekonomiju. I premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo, složio se da mjere daju rezultate i rekao da su primjetili da na selima nemaju zaraženih za razliku od gradskih sredina zbog čega su reducirali lokalni prevoz kako bi i dalje tako ostalo.

Premijer Novalić je svim premijerima ponudio pomoć u provođenju mjera angažmanom Federalne uprave policije i Federalne inspekcije, a stavio je na raspolaganje kantonima i druge resurse Vlade Federacije.

Za sutra je dogovoren novi sastanak u 14 sati. Premijeri će pripremiti najnovije izvještanje o aktuelnom stanju ali i preporuke za dalje postupanje. Osim toga dogovoreno je da se zajednički sastanci nastave redovno održavati jednom do dva puta sedmično kako bi se harmoniziralo djelovanje unutar Fedracije i kako bi jedni drugima pomagali, a sve s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare