Podzemne vode i nadošla Bioštica poplavile izletište “Zeleni vir” u Olovu

Vijesti 06. nov 202110:55
Izvor: Fena / Arhiv

Zbog naglog pritoka voda s Romanijskog sliva, od jutros imamo porast rijeke Bioštice u Olovu te je poplavljeno izletište "Zeleni vir" - potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

“Vatrogasci i pripadnici civilne zaštite dežurali su cijelu noć te su napravili i odbrambeni nasip kako bi umanjili prodor vode iz korita rijeke Bioštice. Međutim, nadošle su podzemne vode i poplavile to olovsko izletište”, ističe Aličić.

Nivo rijeke Bosne opada u Visokom, Kaknju i Zenici, gdje se tokom noći bila izlila na nekoliko mjesta, ali, napominje Aličić, sada raste u Žepču, Zavidovićima i Maglaju.

“Vodostaj još uvijek nije kritičan. Bosna ima još mogućnosti da raste pa ne vjerujemo da će pričiniti neke značajnije štete”, kaže Aličić.

Zbog porasta rijeke Bioštice, koja se u Olovu spaja sa Stupčanicom te tvori rijeku Krivaju, za oko dva-tri sata, najavljuje Aličić, očekuje se da bi mogao početi zančajnije rasti i nivo rijeke Krivaja, koja je jedna od većih pritoka rijeke Bosnu u tom kantonu.

“Međutim, vjerujemo da će Krivaja moći prihvatiti nove količine vode koje će doteći iz pravca Olova te da neće toliko narasti do svog ušća u Bosnu”, dodaje Aličić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar