Podžić: Ako bude potrebno branit ćemo BiH, neće je u miru moći rasparčati

Vijesti 15. apr 202212:538 komentara
Izvor: N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i ministar odbrane BiH Sifet Podžić prisustvovali su svečanosti u Rajlovcu koja je organizovana povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja Armije Republike BiH. Obojica su poslali poruke onima koji žele, kako tvrde, raditi na dezintegraciji BiH da se to neće ostvariti te da su Oružane snage spremne, ako bude potrebno, braniti BiH.

Džaferović je naglasio da je 30 godina od stvaranja Armije Republike Bosne i Hercegovine jedan veliki datum naglasivši da je put BiH put daljnjoj integraciji.

“Nije put BiH put dezintegracije, to je put u haos. Jedino reintegracija i dalje jačanje svih segmenata bh. društva, institucija pa i Oružanih snaga BiH su jedini mogući put i jedini put koji je u interesu svih nas koji živimo u ovoj zemlji. Nakon Dejtonskog sporazuma mi smo imali i imamo 27 godina mukotrpnog rada na brojnim reformama. Reforma odbrane je jedna od najuspješnijih reformi koja je provedena u BiH i treba nastaviti dalje jačati Oružane snage i sve druge institucije te treba ići našim evropskim i NATO putem”, rekao je Džaferović.

Poslao je poruku onima koji u ovom trenutku imaju drugačije poglede na budućnost BiH i koji sve procese vide u nekoj vrsti dezintegracije.

“Neće biti nikada nikakve dezintegracije. Može biti samo reintegracija, jačanje države BiH i njenih institucija. I neka znaju dobro pobornici tih retrogradnih snaga da je to u njihovom i u interesu onih za koje tvrde da ih predstavljaju”, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Sifet Podžić, ministar odbrane BiH kazao da su spremni ponovo braniti granice države BiH ako to bude potrebno.

“To je zakonska obaveza Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zbog toga postojimo, to je naša misija i ako bude trebalo sigurno ćemo braniti državu BiH, a svima kažem da pored ovih situacija kada nas je država malo finansijski zaboravila pa evo treću godinu živimo na privremenom finansiranju. Želim poručiti onima koji namjerno opstruiraju da se što manje opreme Oružane snage BiH da mirno neće ovu državu rasparčati”, istakao je Podžić.

Kaže da sigurnosna situacija u BiH nije dobra ne zbog toga što je trenutno rat u Ukrajini.

“Situacija u BiH nije dobra zbog nefunkcionisanja državnih vlasti – Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH. Nažalost, to najviše osjeća Ministarstvo odbrane i pripadnici Oružanih snaga. Međutim, kao što sam rekao, postoje oni koji namjerno žele urušiti te institucije i dovesti ih na nivo da ne mogu izvršavati svoje obaveze. Borimo se protiv toga, borit ćemo se i ponavljam da ne može biti gore nego 1992. godine”, poručio je Podžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar