Podžić i ministar odbrane Italije Guerini razgovarali o unapređenju saradnje

Vijesti 29. mar 202219:10 0 komentara
MO BiH

Saradnja Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Republike Italije je na zavidnom nivou, a od potpisivanja Memoranduma o razumijevanju 2013.godine konstantno se unapređuje kroz vojno-tehničku saradnju, kroz saradnju brigada zračnih snaga, deminiranja, ali i integraciji BiH u EU i NATO-u.

Istaknuto je to danas tokom susreta ministra odbrane BiH Sifeta Podžća i ministra odbrane Italije Lorenza Guerinija koji sa delegacijom boravi u zvaničjnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH.

Podžić je zahvalio ministru Gueriniju na donaciji više od 1,5 milion eura za projekt “Perspektiva” namijenjen zbrinjavanju otpuštenih vojnika OS BiH, kao i školovanju oficira OS BiH u Italiji. Također, je naglasio i značaj vrijedne donacije Evropske unije u vrijednosti od 10 miliona eura namijenjenu za vojno deminiranje.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima zajedničkog učešća u mirovnim misijama u svijetu, a trenutno je aktualna mirovna misija UN-a u Libanonu pod komandom italijanske vojske, a za koju se, kako je Podžić rekao, čeka još odobrenje Predsjedništva BiH.

Podžić je također podsjetio i na učešću Italije u Kvinti, gdje zajedno s Francuskom, Njemačkom, Ujedinjenim Kraljevostvom i Amerikom, te da Italija uvijek za BiH donosi prave odluke koje omogućavaju dalje integraicje u EU i NATO-u.

Razgovarano je i o trenutnoj aktualnoj krizi u Evropi, odnosno, kako je Podžić rekao, invaziji Ruske Federacije na nezavisnu Ukrajinu.

– Složili smo se da je postalo jasno da je sigurnost nedjeljiva, i moramo biti svi spremni za eventualnu odbranu kontinenta. Pozdravljamo odluku EU i NATO saveza da pojačaju svoje prisustvo i saradnju posebno u jugoistočnom dijelu Evrope, državama koje još nisu okončale proces integracije u EU i NATO savezu a među kojima je i BiH – kazao je Podžić.

Ministar Guerini je zahvalio ministru Podžiću na iskrenoj dobrodošlici, te kazao da je to ogledalo dobrih odnosa između BiH i Italije.

– Italija i BiH su dvije bliske države, a to nije geografska ili povijesna bliskost, već ono što nas zaista zbližava, je pravo prijateljstvo koje se ogleda i kroz bilateralnu saradnju u sektoru odbrane. Stoga smo se danas obavezali da tu saradnju još više pojačamo u segmentu obuke, operativnosti, učestvovanje bh. snaga u drugim misijama – kazao je Guerini.

Moj dolazak u BiH, dodao je, znak je važnosti koju Italija posvećuje BiH, podrška BiH i želji da uđe u EU.

– Zaista možete računati na podršku Italije u procesu EU integracije, jer je pristupanje država zapadnog Balkana od ključnog značaja za stabilnost i sigurnost. U tom smislu ćemo se maksimalno potruditi da pomognemo da se to i realizira – poručio je ministar Guerini.

Zvaničnom sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, prisustvovali su članovi delegacija MO BiH i MO Italije, zamjenik ministra odbrane BiH za politike i planove Mijo Krešić, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, ambasador Italije u BiH i Marco Di Ruzza, savjetnik za stratešku i opću politiku Fausto Recchia i šef Ureda za zakonodavstvo generalmajor Salvatore Luongo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!