Podžić: Imamo ozbiljnih hibridnih akcija Rusije na području BiH, branit ćemo se

Vijesti 20. jul 202210:04 > 14:149 komentara
Podijeli:

Kako će deklarativna podrška NATO Saveza Bosni i Hercegovini izgledati u praksi? Hoće li NATO slati oružje, ali i vojne snage u BiH? Koji će biti odgovor u slučaju ruskog veta na produženje misije Althea u BiH? O brojnim bezbjedonosnim dilemama za N1 je govorio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, podsjetivši na zaključke NATO samita održanog u Madridu krajem juna.

Još iz Madrida je Podžić poručio kako se sprema snažan odgovor na mogući ruski veto za EUFOR, kao i da je istaknuto i to da se BiH smatra dijelom jedinstvene evropske sigurnosne strukture. Ni danas u programu N1 nije krio zadovoljstvo ishodom samita.

“Prezadovoljan sam NATO samitom u Madridu i onim što nam je obećano. Gvožđe se kuje dok je vruće, a ja sam bio jako operativan i organizovao odmah nakon toga mnogo sastanaka kako bi se krenulo u operacionalizaciju stvari riješenih u Madridu“, naveo je Podžić.

Ipak, sasvim jasno, Ukrajina ostaje prioritet za Alijansu, pa Podžić kratko dodaje i to da “ne možemo biti potpuno sigurni da stvari koje su obećane za BiH neće biti potrebno usmjeriti na druge strane”.

U kojem smislu će se manifestovati podrška saveznika Bosni i Hercegovini?

Dok ministar sigurnosti ubjeđuje kako ulazak u NATO ostaje prioritet na kojem će Bosna i Hercegovina itekako raditi, mogućnost blokada već dugo stavlja upitnik na cijeli proces.

“Iz NATO-a na unutrašnje blokade reaguju tako što pomažu na druge načine kada vide da postoji želja kod ljudi da se napreduje na tom putu, kada vide da naši vojnici u tim misijama ostvaruju odlične rezultate i koji su otvorili put i meni da od saveznika možemo tražiti pomoć”, govori Podžić.

Na upit N1 o tome kako bi takva pomoć trebala izgledati, te da li bi NATO u slučaju pokušaja narušavanja teritorijalnog integritita poslao vojnike u BiH, Podžić potvrdno odgovara.

“Hoće, čvrsto sam ubijeđen da hoće. To je i jedna od mojih zabrinutosti koje sam iznio na samitu u Madridu. I dobio sam obećanje. U slučaju veta na misiju EUFOR-a u BiH u novembru saveznici imaju odgovor. To mi je čvrsto obećano i sa zadovoljstvom sam se po pitanju tog problema vratio u BiH”, prisjeća se Podžić.

Kao čvrsto opredjeljenje sprovedbi usvojenih zaključaka NATO-a u Madridu Podžić spominje i jučerašnju posjetu jednog od najviših vojnih časnika saveza, Roba Bauera, Bosni i Hercegovini.

Bauer: Postoje destabilizirajuće aktivnosti za BiH, ali nastojat ćemo pomagati

Šta se u ovakvim okolnostima može očekivati od Rusije?

U kontekstu priče o ulasku zemlje u NATO, bh. javnost još uvijek nije zaboravila na prijetnje ruskog ambasadora Igora Kalabuhova.

“Rusija već reaguje u BiH. Imamo ozbiljnih hibridnih akcija Rusije na području Bosne i Hercegovine. Branit ćemo se, a što je najvažnije – nećemo biti sami”, odgovara na to Podžić.

No, kako će i da li će građani BiH to direktno osjetiti, Podžić nije precizirao.

“Može biti zavrtanja plina. Mi smo daleko od ukrajinskog fronta, da bismo imali napade. Ali, specijalne akcije su već počele i itekako se osjećaju. Hibridni rat od strane Rusije je itekako raspostranjen na Zapadnom Balkanu. Zbog obima napada hibridnog djelovanja je na samitu u Madridu rečeno da je moguće da Alijansa primjeni član 5. Ugovora o odbrani, a koji podrazumijeva kolektivnu odbranu saveznika i njihovih partnera”, izjavio je Podžić za N1.

Jedan od zaključaka samita u Madridu je i da će se istočna granica saveznika ojačati skoro desetorostruko, pa stoga Podžić tvrdi da Rusi neće tek tako lako moći krenuti dalje od Ukrajine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar