Podžić za N1: Na pomolu katastrofa

Vijesti 05. jan 202117:51 > 21:336 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Ministar odbrane BH Sifet Podžić govorio je za N1 o trenutnom problemu sa migrantskom krizom i drugim zanimljivim pitanjama sa bh. političke scene.

Bili ste na terenu, pratite situaciju, da li gubimo kontrolu?

“Čini mi se da mi kontrolu nikad nismo ni uspostavili nažalost. Ono što sam gore vidio je tuga, jad i čemer. Vrlo teška i vrlo komplikovana situacija. Ja razumijem građane USK, oni najduže podnose teret ove krize, ali kao čovjek i ljudsko biće pogledaš u kakvim uslovima žive ljudi; ono je sramota i za BiH, EU, međunarodnu zajednicu. Nemogući uslovi i dogovorili smo se da odemo gore na teren i vidimo ko šta može pomoći i spriječimo katastrofu. Definitivno je na pomolu katastrofa. Da je vrijeme kako zna biti u ovo doba godine sa snijegom i zimom, mi bismo imali katastrofu”, kazao je Podžić.

“Nakon svih onih komplikacija, moj kolega Cikotić je to nastojao riješiti sa Birom, sa Bradinom itd. Kada to nije uspjelo išlo se na prijedlog za uspostavljanje privremenog kampa Lipa dok se stalni centar ne uredi.”

Dodaje kako je situacija pokazala da u BiH funkcioniše samo jedan odnos, relacija.

“Pokazalo se da jedini lanac koji funckioniše u BiH je Predsjedništvo – Ministarstvo odbrane – vojska”.

Podžić kaže da su šatori bili postavljeni u roku od 24 sata nakon donošenja odluke.

“Predsjedništvo je donijelo odluku da se postave šatori i mi smo u roku od 24 sata postavili šator, iako je bila nova godina. Prvo da spašavamo nastanak humanitarne krize, drugo da spašavamo obraz države jer je situacija alarmantna”.

“Mi ne znamo kome da vratimo šatore na upravljanje, danas bi trebala uslijediti nova odluka za Ministarstvo odbrane”.

“Danas bi trebao uslijediti novi zahtjev iz Ministarstva sigurnosti, odbrane i očekujem danas odluku o smještaju migranata.
Mislim da je bilo mnogo boljih hješenja ali sada ne znamo koliko su prihvatljiva.”

Kazao je da nikome ne bi poželio da se nađe u novoj koži.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Komentari

Vaš komentar