Podžić za N1: Ovo definitivno nije NATO vježba

Dan uživo 11. maj 202118:04 > 18:32 2 komentara

Na zadnjoj smo stepenici za članstvo u NATO, kaže to ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić. O vojnoj vježbi “Brzi odgovor” i drugim temama govorio je za N1.

Da li je ovo najznačajnija vježba?

“Definitivno jeste najznačajnija vježba jer mi po prvi put provjeravamo sposobnost integrisanja OS BiH u kolektivni sistem odbrane upravo onako kako su zacrtali naši državni dokumenti”.

Provjeravamo koliko smo spremni prihvatiti snage, izvršiti pokret i realizovati misiju. To je već počelo i mi smo zajedno sa drugim institucijama (GP, UIO, Ministarstvo sigurnosti)”, kazao je Podžić i dodao:

“Sve su te institucije uključene u dolazak i razmještaj ovih snaga. Glavnina američkih snaga se očekuje 14. u mjesecu kada ćemo nj.e. ambasador Nelson i ja dočekati snage i realizovati vježbu”.

Da li je ovo NATO vježba?

“Ovo definitivno nije NATO vježba, ovo je vježba komande američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku, u njoj učestvuju američki, kanadski vojnici. Učestvuju vojnici NATO zemalja iz Evrope i dva partnera”.

Vježba na 4 lokacije

Ministar je pojasnio i da se vježba izvodi na 4 lokacije u Evropi.

“Vježba se izvodi na 4 lokacije u Evropi; učestvuju sve NATO zemlje osim BiH i Kosova. Jako je bitno ko je organizovao vježbu i ko rukovodi vježbom; njom ne rukovodi NATO iz Brisela nego komanda iz Štutgarta”.

“U vježbi će sudjelovati aktivno oko 560 naših vojnika, plus logistička podrška i ostalo”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare