Podžić za N1: Rusija neće odlučivati o NATO članstvu Bosne i Hercegovine

Vijesti 16. mar 202221:47 > 22:01 4 komentara

"Rusija neće odlučivati o NATO članstvu Bosne i Hercegovine, mi Bosanci i Hercegovci smo davno donijeli odluku", rekao je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić.

Govoreći o “prijetnjama Rusije ako se BiH približi NATO-u”, odnosno onome što je izjavio ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, kazao je kako “Rusija ne može napasti BiH”, a da je ruski ambasador davno treba otići i biti proglašen “personom non grata”. Naveo je i to kako je nekoliko puta pokušavao doći do njega, ali ga je odbio kazavši kako traži od njega izvinjenje za izjavu koju je dao na Face TV-u “da bošnjački narod ne postoji”.

“Taj gospodin se sigurno neće pitati o članstvu BiH u NATO-u. To smo se pitali mi Bosanci i Hercegovci i donijeli smo odluku o tome kao i sve strateške dokumente”, rekao je Podžić.

Komentirajući izjave Dušanke Majkić, kazao je kako je ona članica Komisije za sigurnost od prvog mandata i da je ispred svoje političke opcije zadužena da blokira NATO put BiH.

“Ne smijemo izdati BiH drugi put”

Danas je s Josepom Borrellom prisustvovao na postrojavanju vojnika EUFOR-a u Butmiru. Podžić kaže da je drugačije govorio pred vojncima, a drugačije večera u emisiji Pressing.

“Rekao je vojnički da su na vrlo ozbiljnom zadatku, da se na njih računa, da moraju biti iz predostrožnosti u BiH i ako bude bilo potrebe da postoji još snaga koje će biti angažovane”, rekao je.

Naveo je kako ga je ohrabrilo to što je šef Delegacije EU u BiH Johann Satler rekao tokom prvo postrojavanja ovih vojnika prošle sedmice.

“Sattler, s kojim se nisam inače slagao oko puno pitanja, je izgovorio jednu fantastičnu rečenicu kada se obraćao tim istim vojnima. Rekao je ‘ne smijemo izdati BiH drugi put’. Čestitao sam mu nakon toga. Mislim da je to jedna velika rečenica i dobra poruka”, kazao je.

Podžić: Plašim se da se Moldavija i Gruzija trebaju pripremiti

Smatra da je invazija Rusije na Ukrajinu prvo bila desant na aerodromu kod Kijeva, pa su potom krenule trupe. Sada su aktuelna brutalna razaranja.

“Nadao sam se da je cilj Donbas-Krim. Vrlo brzo se promijenilo i vidjelo se da je ipak Putin dobro računao na petu kolonu u ukrajinskim gradovima i jako je podcijenio predsjednika Zelenskog – ‘glumac’, ‘showman’. I morao je preći na brutalan rušilački sistem, kada je vidio da mu operacija ne može uspjeti. Jako mi je žao ljudi, ne mogu da vjerujem da mi u 21. vijeku sjedimo i mirno gledamo da se ponavlja Vukovar, Grozni, Alep, Sarajevo. Da budemo realni, skoro sve ijedan iz EU došli su na ta mjesta i nakon rušenja poklonili se i rekli ‘nikad više ovo nećemo dozvoliti’. Evo”, rekao je Podžić odgovarajući na pitanje treba li se vjerovati EUFOR-u.

Istakao je kako Evropska unija nije izgradila svoju jedinstvenu spoljnu i odbrambenu politiku.

“Predsjednik Ukrajine Zelenski je čovjek koji je za najkraće vrijeme, neću reći osvijestio, ali jeste probudio EU. Nažalost, postoje određen pukotine i u NATO savezu, čini mi se da sam pogodio, da se grubo izrazim. Htjeli mi ili ne, EU ipak se ponaša poprilično kalkulantski kao i do sada. Bitan je bio profit, podizanje standarda svojim građanima, zaboravilo se na važan segment sigurnosti. Jer svega drugoga nema bez sigurnosti. Reakcije EU – ne može se saopštenjima, porukama i sankcijama odgovoriti jednoj ovako brutalnoj agresiji kao što je uradila Ruska Federacija Ukrajini. Sankcije neće biti dovoljne, dat će svoj rezultat ali kasno. Žao mi je ukrajinskog naroda, ali platit će skupu cijenu”, naglasio je.

Podžić kaže da je NATO, uz sve pukotine, ipak nešto drugo. Govoreći o “pukotinama”, naveo je primjere gdje je predsjednik Mađarske rekao da NATO neće ući na njenu teritoriju, izjava predsjednika Milanovića koji je rekao da hrvatski vojnici neće učestvovati te pad letjelice u Zagrebu. Podžić potcrtava – to se ne smije dešavati.

“Rusija može izdržati dugo rat bez obzira na sankcije. Mislim da će Zelenski biti prisiljen da potpiše mir uz uslove koje postavi Putin. Kada ostvarite pobjedu, onda apetiti rastu. Ako Putin ostvari ciljeve u Ukrajini, moje procjene su, a volio bih da griješim, napravit će malu pauzu i nakon toga mislim da se trebaju spremiti Moldavija i Gruzija. To su ipak zamrznuti konflikti. Nadajmo se da do toga neće doći”, rekao je Podžić.

“NATO čuva BiH”

Naglašava da je situacija između Zapadnog Balkana i Ukrajine potpuno drugačija jer NATO ima obavezu da čuva mir u BiH.

“Da bi se izazvao sukob na Zapadnom Balkanu ili u BiH, Putin bi morao proći najmanje dvije zemlje koje su članice NATO saveza. Polaskom na te zemlje, to bi bi početak trećeg svjetskog rata i siguran sam da bi NATO tu dogovorio. BiH ima veliku prednost po Dejtonskom mirovnom sporazumu NATO ima odgovornost da čuva mir u BiH. Pitanje zabrane letova, to NATO ovdje može isti tren, ako bi do toga došlo”, rekao je.

O “popisu” vojnika OSBiH

Ministar odbrane nije znao da li MUP RS vrši popis vojnika u OSBiH navodeći kako je prijavio sve nadležnim službama i agencijama koje to sada moraju istražiti.

“Tačno je da su u jednom podrinjskom mjestu ranije, prije nego je izašlo u javnost, pozivani pripadnici OSBiH, isključivo bošnjačkog naroda i od njih traženi podaci. Kada su pitali zašto traže, rekli su da je naređenje iz Banjaluke. Reagovao sam i poslao svim službama i nadležnim agencijama koje trebaju djelovati. To zakonski nije dozvoljeno”, rekao je Podžić.

Nije otkrio kako je dobio informacije, ali je naveo kako MO, Zajednički štab i Bataljon imaju svoj sektor za obavještajno-sigurnosne poslove.

Ova situacija, rekao je Podžić, nije poremetila odnose među vojnicima, podoficirima i oficirima, ali jeste na većim nivoima komande i u njegovom Ministarstvu.

“Gubim vrijeme objašnjavajući šta je legalno, šta nije. Vojnici su najmanje plaćena kategorija, oni se brinu kako da prehrane svoje porodice, ne razmišljaju o politici. Činjenica je da imamo povećano napuštanje OSBiH, ne zato što je Dodik ili neko drugi pozvao, već je ekonomska stvar u pitanju. Prije nekoliko dana sam čuo da pukovnik koji ima 2-3 godine do penzije, govori tri strana jezika, traži raskid službe. Odlazi u Njemačku gdje je dobio fantastičan posao. Razlog odlaska je namjerna blokada. Čini sve se čini da se uslovi uposlenika državnih institucija, posebno vojnicima, učine neprofitabilnim. To rade namjerno”, rekao je Podžić.

Na kraju je poručio kako se građani ipak trebaju opustiti i vjerovati.

“Oružane snage BiH će braniti BiH ako bude bilo potrebno i nećemo biti sami u toj borbi. Možete mirno spavati”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare